The Times: Važnost podrške EU-a Srbiji

Dnevnik The Times u svome uredničkom komentaru piše da glavni problem nisu neredi u Beogradu ni prijetnje Rusije da bi mogla, poput Zapada, pribjeći “brutalnoj vojnoj sili” (list vjeruje da je riječ o blefu), već stanje na sjeveru Kosova gdje Srbi protestiraju.

Njihovo rezonovanje ne nailazi samo na podršku Rusije, konstatira Times; i neke zemlje Evropske unije s nelagodom priznaju da ako se nezavisnost Kosova prizna kao specijalni slučaj, to isto može važiti za druge entitete u kojima žive Srbi.

 

Ovi argumenti mogu predstavljati izazov za međunarodne pravnike, ali su u praksi vrlo nepraktični, piše Times; ponovno otvaranje rasprave o Kosovu rizikovalo bi potkopavanje odluke do koje se došlo nakon mnogo mjeseci konsultacija.

Bilo bi, naravno, mnogo bolje da je status Kosova bio odlučen odmah nakon pobjede nad srpskim snagama 1999., ali taj trenutak je prošao, piše Times.

Zapad sada mora razumjeti srpsku razdraženost i pokušati zaustaviti daljnji pad Srbije u nacionalističku izolaciju; napor EU-a da angažira Srbiju donijet će političke i ekonomske promjene koje će pomoći, naročito frustriranim mlađim generacijama, da lakše prebole gubitak kulturno-historijske baštine.

U okviru EU-a nacionalne granice postaju manje važne i kad bijes malo umine, Srbi i Kosovari bi mogli uspostaviti neke veze, a uz pomoć sa strane i strpljenje možda bi čak mogli da postanu dobri susjedi, zaključuje Times u subotu.

(FENA)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.