Beč: Protesti Srba zbog Kosova

Na protestima u Beču protiv proglašenja nezavisnosti Kosova, na kojima se okupilo nekoliko hiljada Srba, došlo je do sukoba u kojima su dva policajca povrijeđena, saopštila je policija.

Demonstranti koji su došli iz više austrijskih gradova, kojih je bilo oko 5.000 prema policiji i oko 10.000 prema organizatorima, okupili su se u centru Beča i uzvikivali “Ne damo Kosovo”.

 

Glasno su podržali čitanje pisma austrijskog pisca Petera Handkea koji živi u Parizu, i lidera austrijske ekstremne desnice Hajnc-Kristijan Strahea, prenosi austrijska agencija APA.

Na kraju mitinga, kada su počeli da se razilaze, jedna grupa od 400 ljudi krenula je prema Američkoj ambasadi prije nego što ih je zaustavila policija opremljena za suzbijanje demonstracija.

Demonstranti su spalili američku zastavu i potom se uputili prema dijelu grada u kojem žive kosovski Albanci gdje su porazbijali prozore na radnjama.

Prema prvom bilansu, dva pripadnika policije su povrijeđena i šest osoba je privedeno, rekao je agenciji AFP portparol policije.

Još oko 200 demonstranata nastavilo je da protestuje do 17.30 sati, ali je situacija bila pod kontrolom, dodao je on.

Istovremeno, slične demonstracije u Salcburgu, gdje se okupilo oko 2.000 Srba, završile su se bez incidenata, saopštila je APA.

Austrijska vlada se izjasnila za priznavanje Kosova u srijedu. U Austriji žive oko 300.000 građana srpskog porijekla, prema podacima Udruženja Srba u Austriji, navodi AFP.

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.