Premijer Nikšić i ministar Lokmić s predstavnicima boraca i logoraša regije Prijedor: Podrška sistemskim rješenjima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić razgovarali su danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa predsjednikom Udruženja veterana regije Prijedor Dževadom Smajićem. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine ovog udruženja Hasan Rasavac, te predsjednik Udruženja logoraša Kozarac Jusuf Arifagić i predstavnik projekta „Veteranski dom“ Latif Ramić.

Bila je ovo prilika da gosti detaljnije upoznaju federalnog premijera i ministra s djelovanjem i ciljevima organizacija koje predstavljaju. Među najznačajnijim istakli su projekt kojim u dolini rijeke Sane planiraju formirati „Veteranski dom“ za zbrinjavanje veterana koji se nalaze u stanju socijalne ugroženosti. Drugi važan projekt odnosi se na uspostavu „Bosanske kuće“ kao krovne organizacije za sva udruženja s područja Prijedora koja će zajednički raditi na ostvarenju boljeg života boraca, povratnika i preživjelih žrtava. Također, naglasili su nastojanje da se sistemski riješe pitanja finansiranja Udruženja i obilježavanja važnih datuma, kao i da ova regija općenito dobije značajniju institucionalnu brigu.

Premijer Nikšić istakao je nedvojbenu podršku u okviru mogućnosti i nadležnosti Federalne vlade i ministarstava koja se u svojim resorima bave pitanjima boračke i povratničke populacije.

– S naše strane nesporna je podrška. Ministar Lokmić ima iskustvo i razumijevanje i na njega se možete osloniti. Apsolutno smo opredijeljeni za iskorake u saradnji i ima prostora da se traže rješenja za prioritete ove populacije – kazao je premijer Nikšić.

Ministar Lokmić upoznao je goste o mogućnostima apliciranja na javne pozive za ostvarivanje prava na dodjelu sredstava iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH za oblast boračko-invalidske zaštite.

– Bio sam kod vas u Prijedoru, upoznat sam s vašim radom i ciljevima i rado ćemo izaći ususret. Finansijska podrška će se nastaviti, jer sve što je u korist boraca mi ćemo podržati, pa tako i vaše ideje i projekte. U Vladi Federacije, premijeru Nikšiću i meni kao resornom ministru, uvijek imate sagovornike – poručio je ministar Lokmić.

Predstavnici boraca i logoraša regije Prijedor govorili su i o planu izgradnje budućeg memorijalnog centra na području Kozarca, te uputili poziv premijeru Nikšiću i ministru Lokmiću na ovogodišnje obilježavanje Dana bijelih traka.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.