Mehmed Kulašić

Čovjek čija je biografija prepričavajući se generacijama poprimila status legende, te vremenom utisnula duh koji neumorno luta ulicama historije našeg malog mjesta.

Mehmed je rodjen 1875. U kozarcu. Narodna predanja opisuju Mehmeda kao veseljaka i zaljubljenika u saz-instrument koji je strastveno svirao i svirajući privlačio pažnju. Kao momak zapošljava se na pilani koja je tih godina bila jedno od najvećih poduzeća na našim prostorima.

Vlasnik pilane, Herr Schmutzer, novopridošli poduzetnik iz Austrije nastaniti će se u Kozarcu zajedno sa članovima svoje uže obitelji među kojima je i Marija-njegova kćerka.

Odnos Marije i Mehmeda obilježiti će naše mjesto. O verzijama usmenih predaja/legendi smo već pisali (link u komentaru).

Ono što je činjenica jeste da Marija i ostatak njene obitelji 1930-ih napuštaju Kozarac ostavljajući iza sebe kapelicu i crkvu “iskupljenja” koja će u narednim godinama dobiti naziv “Mehmedova crkva”.

Mehmed nastavlja živjeti u Kozarcu sve do 1962. godine, kada umire.

Autentičnu fotografiju Mehmeda dobili smo od Mehmeda Mujagića (Kiko), koja kao takva cjelokupnoj priči daje novi sjaj, a Mehmedovom sazu novi zvuk.

(Amel Bešlagić; Vintage Kozarac on Instagram)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.