Uoči dženaze u Kamičanima: Biciklisti iz Bihaća krenuli prema Kozarcu

Više od 50 učesnika Trećeg biciklističkog maratona “Bihać – Kozarac” krenulo je prema Memorijalnom centru Kamičani, gdje će sutra biti klanjana kolektivna dženaza žrtvama zločina u Prijedoru i okolici 1992. godine.

Kao i prethodne dvije godine, biciklistima koji su krenuli s Gradskog trga u Bihaću, u Bosanskoj Otoci priključilo se još tridesetak biciklista iz Velike Kladuše, Cazina, Bosanske Krupe i Bužima. Dolazak u Memorijalni centar Kamičani planiran je u večernjim satima.

– Želimo na dostojanstven način, sportskom vožnjom, odati dužno poštovanje nevino ubijenima u Prijedoru i dolini Sane. U Kozarac bi nas trebalo stići više od 80, gdje ćemo se pokloniti žrtvama i sutra ujutro klanjati džanazu – izjavio je organizatora Biciklističkog maratona Ermin Lipović iz Kluba ekstremnih sportova Limit Bihać.

Član organizacionog odbora prof. dr. Mujo Begić istakao je kako se treću godinu zaredom na simboličan način nastoje poslati jasne ljudske i civilizacijske poruke.

– Takve poruke šaljemo svim aktivnostima u Bihaću, gradu koji je kolijevka antifašizma i koji je također pretrpio strašne zločine i opsadu od 1. 201. dan. Građani Bihaća i Unsko-sanskog kantona zapravo nastoje na ovakav način iskazati pijetet nevinim žrtvama i istaknuti potrebu kolektivnog sjećanja – dodao je Begić.

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava krenula je danas u prijepodnevnim satima iz Šejkovače, a oko 15:30 sati trebala bi se nakratko zaustaviti na Gradskom mostu u Bihaću, gdje će im se brojni građani pokloniti i odati poštovanje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.