Organizacioni odbor za obilježavanje 20. jula: Pozivamo da se 20. juli proglasi danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini

U Prijedoru je održana redovna sjednica organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula – Dana sjećanja na masovna pogubljenja u Prijedoru i dolini Sane 1992. godine. Članovi odbora su usvojili prijedloge pododobra za sigurnost, medijske aktivnosti, vjerski sadržaj i biciklistički maraton. Usvojen je plan i vremenski okvir kretanja kolone sa posmrtnim ostacima žrtava.

Ovo je bila redovna sjednica Organizacionog odbora. Nama je cilj da svake godine dograđujemo sadržaje na već postojeći kostur i da nam 20. juli bude mjesto okupljanja u Kamičanima bez obzira na broj žrtava kojima klanjamo dženazu. Na ovoj sjednici smo usvojili izvještaj i prijedloge pododbora za sigurnost i naglašena je važnost da svi planirani sadržaji proteknu u mirnoj atmosferi i bez ikakvih incidenata. Istaknuta je dosadašnja dobra saradnja sa entitetskim i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, koji su i do sada veoma prosfesionalno obezbjeđivali aktivnosti povodom 20. jula. I ove godine će kolona sa posmrtnim ostacima obići većinu gradova u Bosanskoj krajini, te se zadržati predviđeno vrijeme u svakom od gradova Sanski Most, Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Prijedor i na kraju će stići u Kamičane u predvečerje 19. jula. Također smo potvrdili i rutu kretanja biciklističkog maratona koji će 19. jula krenuti iz Bihaća preko Bosanske Krupe, Bosanskog Novog, Prijedora i na kraju stići u Kamičane prije šehidskih tabuta.” – izjavio je predsjenik organizacionog odbora muftija Mehmed-ef. Kudić.

Muftija Kudić je naglasio da je Organizacioni odbor dostavio na adrese predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, entitetskih i kantonalnih premijera poziv za proglašenje 20. jula 2023. godine danom žalosti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Prije nekoliko dana smo poslali poziv na adresu naših institucija da se 20. juli proglasi Danom žalosti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, obrazloživši ovaj poziv statističkim podacima o razmjerama zločina koji se desio u Prijedoru i dolini Sane. Nadam se da će se ovaj poziv ozbiljno razmotriti i da će dobiti podršku iz ljudskih i civilizacijskih razloga. Bez obzira na ishod ovog našeg poziva, pozivamo građane, pravna i fizička lica, da 20. juli obilježe kao dan žalosti i ne planiraju organizaciju nikakvih aktivnosti koje nisu u skladu sa pijetetom i poštivanjem žrtava i njihovih porodica. To je minimum poštovanja kojeg trebamo iskazati kao ljudi prema ljudskoj žrtvi.” – poručio je Kudić.

(Muftijstvo bihaćko)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • le cep de vigne (Syrah)
  • grenades
  • pomegranate
  • Ridah
  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.