Puhalić i ostali: Negirali krivnju za zločine u prijedorskim logorima

Slavko Puhalić, Dragan Škrbić i Rajko Damjanović negirali su krivnju za zločine počinjene u prijedorskim logorima, dok se na ročištu nisu pojavili optuženi Željko Rudak i Dragomir Šaponja. 

Prostor bivšeg logora “Trnopolje” u Prijedoru. Foto: BIRN BiH

Sudija za prethodno saslušanje Šaban Maksumić u sudnici je rekao da je Rudakovoj supruzi uručen poziv za današnje ročište, dok je njegov branilac Željko Gnjatović rekao da mu nije poznato zašto optuženi nije pristupio.

“Duže vrijeme nemam kontakt s njim. Broj telefona koji imam, nije dobar“, rekao je Gnjatović, dodavši da nije u kontaktu sa članovima njegove porodice.

Maksumić je kazao da je optuženom Dragomiru Šaponji, koji je nedostupan Sudu BiH, određena mjera pritvora, kao i da se razmatra raspisivanje potjernice. Na današnjem ročištu nije pristupio ni Šaponjin branilac.

Odbrane Puhalića, Škrbića i Damjanovića na ročištu su navele da se ne protive prijedlogu razdvajanja postupka u odnosu na Šaponju, zbog dinamičnosti i ekonomičnosti.

Sud će, prema riječima sudije Maksumića, poduzeti mjere kako bi se na narednom ročištu osiguralo prisustvo optuženog Rudaka, što podrazumijeva i mjere njegovog privođenja, ukoliko se za to steknu uslovi, s obzirom na to da je član porodice primio poziv za ročište, objasnio je.

Tužilaštvo BiH je krajem prošle godine podiglo optužnicu protiv Puhalića, Rudaka, Škrbića, Damjanovića, Šaponje te Dragoje Čavića, šest nekadašnjih stražara u “Trnopolju”, “Keratermu” i “Omarskoj”. Naknadno je Državno tužilaštvo u odgovoru za Detektorpotvrdilo da je u odnosu na Čavića povučena optužnica “radi nastavka istrage u vezi otkrivenih dodatnih događaja i saznanja sa navedenim osumnjičenim, koji su se pojavili nakon podizanja optužnice“.

Oni su optuženi da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline – i to Puhalić kao isljednik i zamjenik upravnika logora “Trnopolje” i nadređena osoba svim stražarskim smjenama, a ostali u statusu stražara u logorima – učestvovali u izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata, vršili progon na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti.

Puhalić i ostali se, između ostalog, terete za silovanje najmanje deset žena i djevojaka, među kojima su bile i maloljetne osobe, od kojih je jedna od posljedica zlostavljanja preminula, a kod dvije žrtve silovanje je prouzrokovalo prisilnu trudnoću i porod.

Od posljedica zlostavljanja je, prema Tužilaštvu, najmanje 21 zatvorenik preminuo, a petorica su prisilno odvedena u nepoznatom pravcu, te im se od tada gubi svaki trag i njihova tijela do danas nisu pronađena.

(Jasmin Begić; Detektor)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.