Edin Jakupović: Nakon 30 godina, biće izrečena presuda ubicama moje majke

Nakon 30 godina u Prijedoru će 4. aprila biti izrečena presuda ubicama moje majke. Nadam se da će časni sud izreći pravednu kazne- izjavio je za Hayat.ba Edin Jakupović.

Za ubistvo Razije Reske Jakupović osumnjičeni su otac i sin Ljubomir Aleksić i Draško Aleksić, dok su sve, kako piše u Zapisniku, radili po naredbi djeda odnosno oca koji je preminuo prije ovog postupka.
Prema izjavi svjedoka, Raska Jakupović ubijena je 25. jula 1992. godine od prvog rafala Draška Aleksića i drugog koji je ispalio sin od Aleksić Ljubana, i to njegov najmlađi sin, po naređenju Ljubana.

Muharem Jakupović, sin ubijene, za Hayat.ba je ranije kazao da je slučaj prvobitno bio predmet Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a da je zatim prebačen na Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru.

Ljubomir (op. a. djed – koji je naredio sinu i ocu) je umro prošle godine, ostali preostala dvojica koji su je ubili. Stari je to naredio, a otac i sin ubili. Oni su nju izvukli iz kuće, ona je pobjegla jer je naša kuća prva bombardovana i srušena, i navodno moj brat je ubio jednog od njih.

Htjeli su da je izvuku iz kuće, ona se opirala i onda je stari rekao: „Ubijte to“. I oni su rafalima nju pokosili. Ostala je tu dva dana raskomadana. Onda je tijelo neki Rade Kević pokupio i stavio pred kuću – prepričao je Jakupović.

Cijeli slučaj čini većim zločinom i užasom kada se radi o najbližim srodnicima koji su zajedno učestvovali u izvršenju zločina, te da se radilo o komšijama. Navodno, razlog za ubistvo Raske je bilo ubistvo njihovog brata za kojeg su mislili da je ubio Muharemov brat.

Oni su mislili da je moj brat Azur Jakupović ubio njihovog brata. To oni kažu, a ja ne znam ni tog njihovog brata. Kao da je moj brat ubio nekog od njih. Mada, to je samo izgovor jer vidjeli ste oni su sravnili Kozarac. Mog brata su ubili u Omarskoj. Postoje podaci kada su ubili moga brata, ali nemam tih podataka jer ih nisam mogao dobiti ni od koga. Kad su ga ubili, kako su ga ubili… ali uglavnom u Omarskoj u najvećim mukama. Neko kaže za Petrovdan – ispričao je ranije za Hayat.ba Muharem Jakupović.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.