Knjiga koja je izazvala veliki interes javnosti: Kako je nastala Republika Srpska

U izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu ove sedmice iz štampe izlazi knjga Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992), koautorsko djelo dr. Muamera Džananovića, dr. Hikmeta Karčića i dr. Jasmina Medića.

Knjiga je zbog intrigantnosti teme već sada privukla veliki interes domaće i regionalne javnosti.

“Jasmin Medić, Hikmet Karčić i Muamer Džananović su ozbiljni ljudi. Oni razumiju da kada pričamo o genocidu, trebamo pričati od početka – a počeci svakog zločina sistema leže u njegovim političkim odlukama”, napisao je dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Neće nas ušutkati

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Jasmin Medić kaže da je ova knjiga nastala s ciljem “da opišemo nastanak ove tvorevine i da odgovorimo svima onima koji prešućuju historijske činjenice”.

Prema njegovim riječima, cilj je bio dati naučni doprinos na temu nastanka RS-a, ali i poslati poruku “da nas ušutkati ne mogu”.

“Knjigom želimo cjelokupnoj javnosti, kako u regiji tako i šire, dati doprinos u razumijevanju nastanka RS zapadno od Drine. Njen nastanak nije odraz spontanih političkih poteza nego seže duboko u prošlost. Kada god su srpski nacionalisti imali priliku iskoristili su je da počine zločine nad bošnjačkim, hrvatskim, ali i onim srpskim civilima koji nisu prihvatili srpsku nacionalističku politiku. Nastanak i postojanje RS treba u tom kontekstu posmatrati”, kaže dr. Medić za portal Radiosarajevo.ba.

Nadalje, dr. Džananović pojašnjava da su ovim djelom htjeli “prezentirali razloge i motive nastanka RS-a, te dokazali da separatističke ideje i strateški ciljevi tadašnjih lidera nisu mogli biti realizirani nikako drugačije nego genocidom”. 

“Od separatističkih ideja i ‘strateških ciljeva’ se ni danas ne odustaje. Slavljenje, veličanje, negiranje genocida i proslave ‘devetog januara 1992.’ samo su neke od aktivnosti koje organiziraju i podržavaju političke strukture u RS-u danas. Ovo djelo je i naučni odgovor na sve učestalije pokušaje prekrajanja historije i pokušaja relativiziranja i negiranja zločina. Shodno tome, ona je i odgovor svim revizionističkim krugovima u službi politike”, kaže nam Džananović. 

Odgovor svim revizionistima 

Prema riječima dr. Karčića, dosadašnja literatura se uglavnom fokusirala na ratni period. Zbog toga su smatrali da bi bilo jako korisno obraditi događaje koje su prethodili 1992. godini.

“Za svako razumjevanje organizovanog nasilja i genocida potrebno je analizirati društveno-političke aktivnosti koje su dovele do toga. Kroz ovu publikaciju mi nastojimo dati kratak uvid u najbitnije aktivnosti i događaje tokom 1991 i 1992. godine”, kazao je dr. Karčić. 

Dr. Medić zaključuje da je ova knjiga ujedno i “naš odgovor svim revizionistima, mitomanima i onima koji u političke svrhe koriste nauku, bolje rečeno zloupotrebljavaju je”. 

“Kada nam neko RS želi predstaviti kao izraz nečije slobode, treba da pokaže i onu drugu stranu medalje, a to je da je njeno stvaranje dugo pripremano i da je kroz to stvaranje mržnja prema nesrpskim narodima bila bitan faktor. Između ostalog i o tome u knjizi govorimo”, zaključio je dr. Medić.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.