KOZARAC-Jutarnji trač…

Jeste li nekad u životu krenuli pisati pismo nekome s kim se dugo niste ni vidjeli ni čuli i osjetili težinu suočavanja sa bijelim papirom? Misli se roje u glavi a ne znaš kako krenuti tu prvu rečenicu? Da je samo krenuti pisati, sve ostalo će doći samo po sebi…

Danas se tako osjećam, jer suočen sa bijelim ekranom a vođen željom da krenem tipkati Jutarnji trač, ne znam odakle bih krenuo, jer zaista dugo nisam pisao.

A nije da se nema o čemu pisati, naprotiv, toliko toga bi se moglo reči ali ne bih odmah da se zamaramo teškim temama. Samo složno, raja hoće veselo!

Proljeće je pred vratima, osjeća se buđenje prirode i samim tim i čaršija oživljava nakon zimske kolotečine. Krenulo se i sa aktivnostima renoviranja Spomen obilježja na Trgu Bosne i Hercegovine u Kozarcu.

Oformljen je Radni tim koji je preuzeo ove aktivnosti i uz saradnju sa ostalim pojedincima i udruženjima krenuo u traženje rješenja nastalih problema u vezi sa Spomen obilježjem.

Do sada se radilo na procjeni trenutnog stanja, potrebnih radova i pronalaženja izvođača. Iskreno se nadam da ćemo ubrzo biti u prilici pisati o konkretnim pomacima ta da ćemo na kraju vratiti stari sjaj Spomen obilježja. Problema ima dosta i neće to biti lak zadatak ali vjerujem da ćemo istrajati i rješiti ovo do kraja.

Amel Bešlagić podigao nas je na stepenicu više, što nam opet daje teret obaveze da nastavimo dalje, i to je također jedan od razloga zašto večeras ponovo tipkam, jer želja nam je da ova stranica ponovo postane baza okupljanja, pogotovo optimista…

O tome smo dosta razgovarali, unazad nekoliko mjeseci i nadam se da ćemo ubrzo krenuti sa konkretnim koracima i napraviti reunion Optimista, a samim tim i ove stranice. U ovome će nam trebati vaša pomoć i podrška, samim tim bi ovo i ovakva pisanja imala smisla jer bih znao ko nas čita i šta da pišemo. Ovo je dugoročan plan, tako da nema potrebe sad iznositi sve detalje, više kao, informacija više, o planovima kozarac.ba.

Život neumoljivo ide, melje, godine se nižu i postavlja se pitanje koliko se treba baviti prošlošću, koliko misliti na budućnost a koliko živjeti ovaj sad trenutak. Kako naći balans, kako naučiti na greškama, a kako predvidjeti, planirati?

Danas nam je gore nego juče, ali puno bolje nego što će nam sutra biti, hoćemo li moći iz pesimizma u optimizam? Pesimista je obično optimista sa iskustvom. Ali eto pred nama je, nova sezona, novi Dani Kozarca, novi vjetrovi, naše je samo da usmjerimo jedra, jer vjetar se vezati ne može.

Već smo pisali o dolasku igrača iz Janje u Kozarac zbog utakmice koju su u subotu igrali u Omarskoj. Igrači Podrinja prespavali su u Kući mira u Kozarcu a pored domaćina Jusufa Arifagića, gostoprimstvo su im pružile i članice organizacije Srcem do mira.

Iako je utakmica bila povod dolasku, ovaj susret iskoristio se i za bolje upoznavanje i povezivanje naših zajednica. U tom cilju, gosti iz Janje posjetili su Šehidsko mezarje u Kamičanima i imali kraći susret sa glavnim imamom Medžlisa islamske zajednice Kozarac, hafizom Amirom ef. Mahićem gdje se razgovaralo i o boljem povezivanju ova dva medžlisa.

U svakom slučaju, bio je ovo koristan susret i razmjena dobrih ideja, nadam se da će u budućnosti biti i pozitivnih rezultata.

Ovaj vikend bio je u znaku planinara. Tradicionalno pred početak proljeća organizuju se razni događaji i planinarski pohodi.

Planinarsko društvo Mrakovica-Kozarac, organizovalo je u subotu, sada već tradicionalnu Crimužijadu, manifestaciju na kojoj se okupi veliki broj zaljubljenika prirode, i društava koja dođu u goste ovom prilikom. Tako su se na planinarskom domu na Debelom brijegu okupili članovi iz planinarskih društava Krajina Cazin, Krajiški soko Cazin, Ključ, Mulaž Sanski Most, Perun Vareš, Konjuh Tuzla, Drevnik Živinice, Mačak Belagiš iz Srbije.

Članovi planinarskog društva Perun iz Vareša iskoristili su lijep dan i zajedno sa domaćinima posjetili Spomen obilježe odakle su krenuli na uspon na Kozarački kamen gdje su mogli uživati u prelijepom pogledu.

Današnja ruta bila je od Rajkovića preko Zečijeg kamena, Jankovića kamena, Benkovca i na kraju Mrakovica, a pored planinara iz Vareša, danas su bili i gosti iz Sanskog Mosta i Srbije.

Na kraju, ovog prvog ovogodišnjeg javljanja, da ponovim da je naše Bratstvo pobjedilo u prvoj utakmici u nastavku sezone. Predvođeni novim trenerom Eldinom Turkanovićem ostvarili su značajnu pobjedu. Čestitke treneru na prvoj pobjedi, dao si mi optimizam za ovo prvo javljanje 🙂

Selam Kozarac, budite optimisti, pridružite nam se…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.