U Kozarcu održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog

U Kozarcu je danas, 9. marta 2023., održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog kojom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. U uvodnom dijelu ove sjednice, muftija Kudić je istakao da je razlog održavanja Savjeta muftijstva za vjerska pitanja u Kozarcu ustvari planiran prije 15 dana, ali zbog nekih tehničkih razloga je prolongirana za ovaj dan i da se ona ni malo slučajno ne održava u ovom mjestu. Savjet je na prijedlog muftije Kudića usvojio tekst podrške reisu-l-ulemi, hafizu Mahiću i prof. Štulanoviću.

„Naš najbolje organizirani medžlis u entitetu RS je Medžlis IZ Kozarac, a glavni imam hafiz Amir-ef. Mahić je primjer posvećenog i vrijednog imama misiji Islamske zajednice. Ono kroz što je prošao u proteklom periodu smo svi mi u zajednici prolazili i koristim priliku da se zahvalim našem reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na brizi i aktivnostima koje je sa svojim saradnicima poduzeo da zaštiti dignitet hafiza Mahića. Mi nemamo pravo na bilo kakvo kalkulisanje kada je u pitanju naš narod i kada su u pitanju imami u entitetu RS-u. Kada se god imam ili povratnik osjeća ugroženim, koji planira napustiti svoje džemat ili svoje ognjište, smatram to velikim gubitkom prije svega za Islamsku zajednicu. Naši medžlisi su zaista uradili mnogo u proteklom periodu, intenzivne su pripreme za mjesec ramazan. Danas smo razgovarali o unapređenju rada u džematima, te smo prezentirali članovima Savjeta našu analizu nakn posjete svim našim medžlisima i susretima sa imamima i rukovodstvom medžlisa, te smo iznijeli određena zaduženja i instrukcije za implementaciju zaključaka. Naše obrazovne ustanove rade na inoviranju sadržaja koje nude svojim učenicima/studentima.“ – poručio je muftija Kudić.

On je istakao da je današnja sjednica protekla u izvještajima i diskusijama o tekućim aktivnostima i pripremama za mubarek mjesec ramazan. Muftija Kudić se zahvalio Okružnoj izbornoj komisiji na čelu sa prof. Zuhdijom Handanovićem, te komisijama na nižim nivoima koji su sproveli izbore u Islamskoj zajednici na najbolji način, te je iskazao zahvalnost našim džematlijama koji brinu o Islamskoj zajednici i koji svoje kapacitete i slobodno vrijeme stavljaju zajednici na raspolaganje. Zahvalio se glavnim imamima, imamima i džematijama na realizaciji sergije za narod Turske i Sirije koja je bila veoma uspješna i na prostoru našeg muftijstva.

Glavni imami su govorili o mektebskoj nastavi i podnijeli izvještaj o svojim obilascima mektebske nastave i o organizaciji Škole hifza po medžlisima. Generalan zaključak jeste da mektebska nastava teče uobičajenim tokom, da su imami prisutni u mektebima i da ima dobrih primjera mektebske nastave, ali da ima dosta prostora za poboljšanje i inovaciju. Glavni imami su predstavili i otežavajuće aktivnosti u mektebskoj nastavi, te da se imami zajedno sa rukovodstvom medžlisa trude da ponude adekvatna rješenja. Konstatovano je da sekcije hifza po medžlisima teku uglavnom na zadovoljavajućem nivou, a u nekim medžlisima postoje i objektivne prepreke. Konstatovano je da postoji zainteresiranost djece i roditelja za ovu aktivnost.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić je istakao da je trenutno aktuelna problematika s kojom se suočavaju jeste izmjena i korekcija postojećih planova i programa i  izrada jednog novog plana i programa. Komisija za izradu elaborata za doktorski studij na fakultetu je svoj rad privela kraju i uskoro će biti završene sve pretpostavke za uspješan početak ovog studija. Naučna konferencija „Porodica i slobodno vrijeme – izazovi i perpsektive“ će biti održana 13.5.2023. godine i već imaju naznake veikog interesa za ovaj događaj.

Direktor mederese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu prof. Zuhdija Handanović je najavio manifestaciju „Dane medrese“ koja počinje 28. marta 2023. godine i obilovat će brojnim događajima, a vrhunac će biti 10. aprila na Dan škole kada će biti upriličena i hafiska dova učeniku medrese hafizu Ibrahimu Tričiću. Direktor je predstavio plan predstavljanja medrese i promociju medrese u osnovnim školama. Direktor Handanović je istakao da je jedna trećina učenika na polugodištu prošla odličnim uspjehom, te da su ta djeca dobila nagradili putovanjem u Švedsku. Direktor je iskoristio priliku da se zahvali džematima i imamima domaćinima s kojima su održali nekoliko programa i edukacija. U toku je i priprema za ramazansku praksu učenika i učenica, te priprema za organizaciju akcije „Kurban 2023“.

Članovi Savjeta Muftijstva bihaćkog za vjerska pitanja su iskoristili priliku da svim članovima Islamske zajednice čestitaju nadolazeći mjesec ramazana, uz molbu Gospodaru da ramazan provedu u zdravlju i rahatluku.

(Muftijstvo bihaćko)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.