Član Predsjedništva BiH u Kozarcu: Denis Bećirović ponudio pravnu i svaku drugu pomoć Amir ef. Mahiću

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović položio je cvijeće ispred Centralnog spomen-obilježja žrtvama regije Kozarca 1992.-1995. i posjetio Memorijalni kompleks Šehidsko mezarje Kamičani – Kozarac, javlja Anadolija.

Potom je razgovarao sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu hafizom Amirom ef. Mahićem i bihaćkim muftijom hafizom Mehmedom ef. Kudićem. Tokom razgovora, Bećirović je osudio neopravdani progon ef. Mahića i poručio kako pritisci na vjerske službenike nanose štetu demokratskom razvoju Bosne i Hercegovine. Naglasio je da je zaštita prava imama ef. Mahića poruka solidarnosti sa cijelom povratničkom zajednicom u Kozarcu.

Foto: Predsjedništvo BiH

Bećirović je pozvao na stvaranje ambijenta međusobnog uvažavanja, tolerancije i dijaloga. Ponudio je pravnu i svaku drugu pomoć ef. Mahiću. U slučaju da vlasti u bh. entitetu RS ne zaustave krivični progon imama Mahića, Bećirović je poručio da nije isključeno da se pomoć zatraži i od relevantnih međunarodnih organizacija, s ciljem zaštite elementarnih vjerskih prava i sloboda, te da je kršenje ovih prava i sloboda u srcu Evrope neprihvatljivo. 

Amir ef. Mahić informisao je Bećirovića o policijskom saslušanju koje je uslijedilo nakon što je održao hutbu u džamiji u Kozarcu 27. januara, te o tome kako je u narednoj hutbi iskazao izvinjenje onima koji se osjećaju uvrijeđenim. Mahić je naglasio kako njegova namjera nije bila povrijediti bilo čija vjerska osjećanja.

Bećirović je apelovaona predstavnike vlasti u bh. entitetu RS da se fokusiraju na izgradnju ambijenta mira i tolerancije, te da fokus stave na jačanje ekonomije, kako bi se spriječio dalji odlazak mladih iz ovog dijela Bosne i Hercegovine. ​​​​​​​

Bećirović je istakao i da svi u Bosni i Hercegovini moraju uživati jednaka ljudska prava koja im pripadaju po najvišim evropskim i svjetskim standardima. To znači poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, u skladu s Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti, jezika, vjere, spola, rase, političkog ili drugog mišljenja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.