-NAUČNIK-

Kemal 1999. godine na dan odbrane teze na studiju u R. Turskoj. Kemal 1999. godine, na dan odbrane teze na studiju u R. Turskoj

Rođen 1964. godine u Hadžićima, Kemal Bašić završava osnovnu školu u Kevljanima i Omarskoj, nakon čega odlazi u Sarajevo. Po završetku Gazi Husrev-begove medrese 1983., upisuje Islamski teološki fakultet u Sarajevu, koji završava 1991. godine. Od 1991. bio je postavljen za imama u Švedskoj, gdje ga zatječe agresija na našu Domovinu.

1999. Kemal će magistrirati na Univerzitetu u Ankari u R. Turskoj na Odsjeku za historiju i umjetnost islama. Po povratku u BiH, 1999. radio je na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli, nakon čega se zapošljava u Tuzli kao profesor islamske vjeronauke, što je radio oko 14 godina.

2013. preselio je u Sarajevo i upisao doktorski studij iz historije, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

2018. kada je doktorirao2018. kada je doktorirao

Doktorirao je u aprilu 2018. odbranivši doktorsku disertaciju pod naslovom “Zvornički sandžak u 17. stoljeću”. Od novembra 2019. izabran je na mjesto višeg stručnog saradnika Univerziteta u Sarajevu.

Autor je knjige “Kozarac kroz historiju”, koautor knjige “Istaknuti Tuzlaci”,(2005) priređivač knjige “Ilijas Mahmuljin: Umino ognjište”(2011), autor knjige “Muhamed Tajib Okić-život i djelo”(2015).

Njegovom smrću, novembra 2020. Bosna i njeno društvo su izgubili mnogo. Izgubili su prijatelja, tihog, susretljivog i staloženog čovjeka, oca, profesora, imama, bibliofila. Izgubili su naučnika…

naslovnica njegove knjige "Kozarac kroz historiju", objavljene 2005.godine.Naslovnica njegove knjige “Kozarac kroz historiju”, objavljene 2005.godine.

Izgubilo se mnogo, međutim, u 56 godina svog života, Kemal je svojim djelima obogatio, oplemenio, ali i zadužio Bosnu, njeno društvo i njenu čaršiju podno Kozare.

Svakako su njegove knjige i naučni radovi kolektivno dobro koje će krasiti kulturni i historijski život Bosne i Hercegovine. Zadužbina je da se (o)koristimo njegovim djelima, da čitamo, da prepričavamo. Individualna dužnost je da ne zaboravimo. To je, ujedno, individualno dobro.

Zahvaljujemo se Kemalovoj obitelji na ustupljenim fotografijama.

(Vintage Kozarac; Instagram)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.