Advokat Kovačević: Smatramo da nema osnova za pokretanje postupka protiv hafiza Mahića

Ekipa Media centra Islamske zajednice je u Kamičanima u Kozarcu, a povodom saslušanja glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac hafiza Amir-ef. Mahića.

Ranije je najavljeno da će saslušanje biti obavljeno u 8.00 sati u prostorijama policije u Prijedoru, ali je ipak obavljeno u Kamičanima, u prisustvu advokata i direktora Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta Islamske zajednice.

Hafiz Mahić nije davao izjave okupljenim novinarima.

Advokat Emir Kovačević, kojeg je u ovom slučaju angažovala Islamska zajednica, kazao je kako smatra da nema nikakvog osnova za pokretanje jednog ovakvog postupka.

– Danas sam prisustvovao u svojstvu branjenika, opunomoćenika, ispitivanju efendije Mahića u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo javnog izazivanja podsticanja mržnje i nasilja. Mi smatramo da nema  ikakvog osnova za pokretanje jednog ovakvog postupka, pogotovo ako se uzme u obzir da je efendija Mahić uputio izvinjenje svima onima koji su se osjećali uvrijeđenim, i to izvinjenje je upućeno upravo sa onog mjesta sa kojeg su izrečeni ti neki stavovi vezano za Svetog Savu – kazao je advokat Kovačević.

Istakao je kako se u ovom slučaju svakako mora posmatrati jedan širi kontekst, kontekt manjinske vjerske zajednice, ali i pitanje obilježavanja vjerskih praznika u javnim školama, što sigurno na razne načine utiče na bošnjačku populaciju koja živi na ovim prostorima.

– Ovo je prva faza u ovom postupku. Vidjet ćemo dalje kako će se stvari odvijati. Nadamo se da će na ovom stati, da neće biti daljeg postupka, ali mi smo ubijeđeni da je efendija Mahić nevin i da nema nikakvog osnova, pogotovo nema nikakve krivične odgovornosti za efendiju Mahića – kazao je Kovačević.

Postupanje policijskog inspektora ocijenio je vrlo profesionalnim i korektnim.

– U ovoj fazi tužilaca nema, nego su bili inspektori iz Policijske stanice. Za sada smo imali finu saradnju – kazao je advokat Kovačević.

Na pitanje prisutnih novinara da li se zbog mjesta saslušanja željelo da se izbjegnu mediji, Kovačević je istakao da takve namjere nije bilo, te da im on zahvaljuje na dolasku.

– Zbog medijskog praćenja i svega što bi moglo da uslijedi, zajedno smo sa Policijskom upravom Prijedor došli na ideju da se ovo na diskretan način uradi – kazao je Kovačević, dodajući još jednom kako je zadovoljan saradnjom koju je ocijenio korektnom i profesionalnom.

(Preporod.info)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.