Faruk Hadžibegić je novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine

Proslavljeni bosanskohercegovački nogometaš i trener Faruk Hadžibegić izabran je za novog selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Hadžibegić je danas dobio jednoglasnu podršku Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH pa će ovaj 65-godišnji stručnjak na klupi Zmajeva naslijediti Ivayla Peteva koji nije dobio produženje ugovora. Hadžibegićev ugovor trajat će do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstva, a nastavak saradnje će zavisiti od rezultata.

Ovo je ujedno povratak Hadžibegića u reprezentaciju BiH koju je u prvom mandatu vodio od marta do oktobra 1999. godine.

Selekciju je tada predvodio u sedam navrata u kojima je pobijedio samo Estoniju i Litvaniju. BiH je po njegovim vodstvom remizirala s Lihtenštajnom i Farskim Otocima, dok je poraze doživjela od Škotske dva puta i Češke.

Osim BiH bio je selektor i selekcije Crne Gore te vodio brojne klubove: Sochaux, Betis, Troyes, Gaziantepspor, Diyarbakirspor, Denizlispor, Niort, Dijon, Bastia, Arles, Valenciennes i Red Star.

Posljednji posao imao je upravo vodeći selekciju Crne Gore od koje se oprostio u decembru 2020. godine.

Hadžibegić će kao novi selektor debitovati u martu na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. BiH je smještena u grupu s Portugalom, Slovačkom, Luksemburgom, Islandom i Lihtenštajnom.

Naša selekcija u martu igra dvije utakmice kvalifikacija, prvu 23. marta u Zenici protiv Islanda, a tri dana kasnije na rasporedu je gostovanje kod Slovačke. Vrijedi istaći da je našem timu već osiguran eventualni baraž zbog prve pozicije u Ligi nacija.

(Klix)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.