Mještani sela Naprelje: Zbog kamiona nemamo mira mjesecima

SANSKI MOST – Mještani sela Naprelje, koje je udaljeno petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, održali su u srijedu uveče protestno okupljanje te još jednom iskazali svoje nezadovoljstvo zbog problema koje imaju s teretnim kamionima koji prevoze ugalj.

Ovoga puta mještani se nisu odlučili na blokadu putne komunikacije R-405, koja povezuje Sanski Most i Bosansku Krupu i kojom se odvija teretni saobraćaj, što su učinili u dva navrata, pa je intervenisala i policija. Međutim, nagovijestili da ni to nije isključeno ukoliko se u narednim danima ne reguliše teretni saobraćaj.

“Zbog kamiona nemamo mira već mjesecima, ne poštuju vrijeme odmora, saobraćaj se odvija 24 sata dnevno i mi to više ne možemo da izdržimo. Osim toga, rasipaju se velike količine uglja po putu, našim dvorištima, sve je od ugljene prašine, ni prozor ne možeš otvoriti“, kaže Mujesira Horozović, mještanka ovoga sela.

Stanovnici Naprelja tvrde da se kamioni kreću velikom brzinom, te da im je zbog uskog puta ugrožena sigurnost, a najviše se plaše za bezbjednost djece koja pohađaju obližnju školu.

“Zahtjevamo da se saobraćaj kamiona ograniči i da u periodu od 17 sati do 7 sati ujutro ne voze. Valjda i mi imamo pravo na odmor, i mi negdje radimo i zarađujemo kruh za svoje porodice“, kaže Šefik Horozović, jedan od organizatora protesta. Također, mještanima smeta što se kamioni često kreću u kolonama od deset i više vozila, te ih je nemoguće zaobići na putu, a kažu kako pretovarane vozila uništavaju lokalnu putnu infrastrukturu. Prema njihovim tvrdnjama, dnevno ovdašnjim putnim komunikacijama u jednom i drugom pravcu saobraća više od 400 kamiona. Također, problemi zbog eksploatacije uglja nisu samo vezani za soabraćaj.

Mještani koji imaju zemlju koja graniči s rudokopima žale se na nezakonitu uzurpaciju, te zatrpavanje lokalnih puteva. Firma „Lager“ iz Posušja poslednjih desetak godina eksploatiše ugalj s površinskih kopova koji se nalaze na ovim prostorima, a eksploatacija je višestruko intenzivirana početkom energetske krize koju je izazvao rat u Ukrajini, kada se enormno povećala potražnja za ugljem.

Od tada putevima na području Sanskog Mosta svakodnevno saobraća na stotine kamiona zbog čega se u značajnoj mjeri oštećuje putna infrastruktura, a u više navrata zbog radova na rudokopima dolazilo je do onečišćenja rijeke Blihe.

Također, podsjećamo da u Gornjem Kamengradu mještani već duže od dva mjeseca organizuju cjelodnevne straže kako bi firmu „Lager“ spriječili da doveze teške mašine i ponovo aktivira površinski kop Orišlje, što im je bila namjera, zbog opasnosti od pojave klizišta. Mještani kažu kako bi pokretanje eksploatacije na tom lokalitetu ugrozilo na desetine stambenih objekata i proizvelo nemjerljive štete. 

(Z. Čekić; NN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.