Zbog stravičnih zločina u zloglasnim logorima u Prijedoru podignuta optužnica protiv šest osoba

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužicu protiv šest osoba za stravične zločine počinjene nad civilnim stanovništvom Prijedora u zloglasnim logorima “Trnopolje”, “Keraterm” i “Omarska”.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

  • Puhalić Slavka, rođenog 1955. godine u Prijedoru, državljanina BiH,
  • Rudak Željka, zvanog „Deba“, rođenog 1972. godine u Prijedoru, državljanina BiH,
  • Škrbić Dragana, rođenog 1967. godine u Prijedoru,  državljanina BiH,
  • Čavić Dragoja,  rođenog 1960. godine u Prijedoru, državljanina BiH,
  • Damjanović Rajka, rođenog 1972. godine u Prijedoru, državljanina BiH, i
  • Šaponja Dragomira, rođenog 1965. godine u Prijedoru, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline,  u svojstvu prvooptuženi kao isljednik i zamjenik upravnika logora “Trnopolje” i nadređena osoba svim stražarskim smjenama, a ostali optuzeni u statusu strazara u logorima, učestvovali u izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata, vršili progon na diskriminatorskoj osnovi, ponacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti, postupajući suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

U optužnici se navodi da su u prijedorskim logorima “Trnopolje”, “Keraterm” i “Omarska” osnovanim na području Prijedora tokom 1992. godine od strane Kriznog štaba i drugih civilnih i vojnih vlasti, nezakonito zatvarani civili muškarci, žene, djeca i starije osobe bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, njih više od 30 hiljada.

Žrtve su sa ciljem progona sa područja Prijedora, podvrgavane prisilnom i protivzakonitom zatvaranju u logorima,  mučenju, silovanju i seksualnom i drugom zlostavljanju, ubistvima, prisilnom odvođenju i nestanku, a optuzeni su svojim ulogama pomogali i doprinijeli počinjenju navedenih zločina kao i  direktno vršili pojedina nečovječna djela prema zatvorenim civilima.

Između ostalog, optuženi se terete za silovanje najmanje 10 žena i djevojaka, među kojima su bile i maloljetne osobe, od kojih je jedna od posljedica zlostavljanja preminula, a kod dvije žrtve silovanje je prouzrokovalo prisilnu trudnoću i porod.

Od posljedica zlostavljanja je najmanje 21 zatvorenik preminuo, a 5 zatvorenika prisilno je odvedeno u nepoznatom pravcu, te im se od tada gubi svaki trag i čija tijela do danas nisu pronađena.

Optuženi se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 180 svjedoka, od čega 21 svjedok uz dodijeljene mjere zaštite, 3 stručna vještaka i prilaganjem više od 900 dokaznih materijala.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.