Bilbija i Adamović oslobođeni u postupku za zločine u Prijedoru

Bratislav Bilbija i Đuro Adamović oslobođeni su u drugostepenom postupku optužbi za zločine nad nesrpskim stanovništvo na području Prijedora u avgustu 1992. godine.

Bilbija i Adamović oslobođeni su optužbi za nečovječno postupanje prema civilima u zaseoku Bukvik, nakon obnovljenog suđenja pred Apelacionim vijećem Suda BiH, prenosi Birn.

Oni su bili osuđeni u prvostepenom postupku, ali je tu presudu ukinulo Apelaciono vijeće jer se, kako je rekao predsjedavajući Staniša Gluhajić, zasnivala na dokazima na kojima nije mogla biti zasnovana.

– Apelaciono vijeće nije moglo van razumne sumnje utvrditi da su optuženi počinili djela koja im se optužnicom stavljaju na teret, dijelom zbog nedosljednosti iskaza svjedoka – rekao je Gluhajić.

On se posebno osvrnuo na svjedoka “A”, koji je bio očevidac događaja, te na druge svjedoke koji su vidjeli fragmente dešavanja.

Sudija je naveo da je ovaj svjedok na suđenju rekao kako je vidio da Bilbija udara Smaila Kadirića, što se optužnicom na teret stavlja Adamoviću, dok u istrazi uopšte nije spominjao ovaj događaj.

– Apelaciono vijeće nije našlo da je svjedok “A” dovoljno pouzdan i vjerodostojan, jer u njegovom iskazu nalazi razlike koje su nedopustive – obrazložio je Gluhajić.

Gluhajić je naveo da je ovaj svjedok davao različite iskaze i u pogledu lica koja su njega udarala, kao i o drugim okolnostima.

Bilbija i Adamović bili osuđeni na dvije, odnosno tri godine zatvora. Potvrđen je oslobađajući dio prvostepene presude u odnosu na optužbe protiv Bilbije, Adamovića, kao i Ranka Babića za ubistvo, mučenje i prisilni nestanak.

Na presudu Apelacionog vijeća nije dozvoljena žalba, a optuženima su ukinute mjere zabrane.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.