Railić i ekipa optuženi za ubistvo Bašića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam osoba osumnjičenih za više teških krivičnih djela uključujući i ubistvo Radenka Bašića, načelnika krim-policije Prijedor.

Optužnica je podignuta protiv: Dalibora Railića zvanog “Dugi” (37), Aleksandra Miljatovića (34), Igora Repajića (32), Mirjane Vujović (43), Željka Simića (43) , Aleksandra Ivkovića (37 i Gorana Gvozdena (40).

U okviru predmeta obuhvaćeni su dokazi iz Sky i Anom aplikacija.

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili drogu kokain i marihuanu u više navrata. Nju su transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i inostranstvu.

“Nadalje, optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tokom postupka tražiće se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine”, navode iz Tužilaštva.

Optuženi Railić, Miljatović i Repajić, terete se da su, nakon što je optuženi Railić organizovao skupinu ljudi, sa ciljem ubistva Radenka Bašića, načelnika krim-policije Prijedor, a radi spriječavanja istraga za organizovani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili organizovanoj grupi.

“Optuženi Miljatović je 21. marta 2022. godine, počinio teško ubistvo Radenka Bašića, upotrebom vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika, teško narušilo bezbjednosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj Bosni i Hercegovini”, navode iz Tužilaštva.

Optuženi se terete za organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, pranje novca i teško ubistvo, kao i krivično djelo za koje se može izreći kazna doživotnog zatvora.

“Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, četiri stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokazi iz Sky i Anom aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta”, dodaju iz Tužilaštva.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.