Railić i ekipa optuženi za ubistvo Bašića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam osoba osumnjičenih za više teških krivičnih djela uključujući i ubistvo Radenka Bašića, načelnika krim-policije Prijedor.

Optužnica je podignuta protiv: Dalibora Railića zvanog “Dugi” (37), Aleksandra Miljatovića (34), Igora Repajića (32), Mirjane Vujović (43), Željka Simića (43) , Aleksandra Ivkovića (37 i Gorana Gvozdena (40).

U okviru predmeta obuhvaćeni su dokazi iz Sky i Anom aplikacija.

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili drogu kokain i marihuanu u više navrata. Nju su transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i inostranstvu.

“Nadalje, optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tokom postupka tražiće se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine”, navode iz Tužilaštva.

Optuženi Railić, Miljatović i Repajić, terete se da su, nakon što je optuženi Railić organizovao skupinu ljudi, sa ciljem ubistva Radenka Bašića, načelnika krim-policije Prijedor, a radi spriječavanja istraga za organizovani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili organizovanoj grupi.

“Optuženi Miljatović je 21. marta 2022. godine, počinio teško ubistvo Radenka Bašića, upotrebom vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika, teško narušilo bezbjednosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj Bosni i Hercegovini”, navode iz Tužilaštva.

Optuženi se terete za organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, pranje novca i teško ubistvo, kao i krivično djelo za koje se može izreći kazna doživotnog zatvora.

“Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, četiri stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokazi iz Sky i Anom aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta”, dodaju iz Tužilaštva.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.