Građani ostali uskraćeni za informaciju: Zašto Zavod krije koja je voda zagađena

Prošlo je gotovo tri sedmice od kada je Zavoda za javno zdravstvo FBiH objavio analizu flaširanih voda u FBiH i pritom saopćili da su u nekim uzorcima prisutne i fekalne streptokoke.

Nakon objave ove informacije pojavila se opravdana panika u javnosti jer nisu navedeni nazivi kontamiranih voda. Međutim i tri sedmice poslije mediji i javnost se ignoriše u pokušaju da se dobije informacija koja voda je zdravstveno neispravna i o kojim proizvođačima je riječ. Akta.ba je također više puta slala upite i tražila iste informacije, ali smo ostali bez konkretnog odgovora.

Marin Bago, predsjednik Udruženja za uprađenje kvalitete življenja Futura navodi za naš portal da su iznenađeni odlukom Zavoda za javno zdravstvo.

“Jedno od temeljnih potrošačkih prava je pravo na informaciju. U ovom slučaju ugroženi su potrošači ali i drugi distributeri i proizvođači čiji su proizvodi ispravni. Sada su svi u istom košu. Začuđujuće je da ni Agencija za sigurnost hrane nema nikakvih informacija, a ona je spona ispred BiH sa europskim sustavom za brzo uzbunjivanje. Dakle, ne samo da su oštećeni potrošači, proizvođači, nego smo i zanemarili naše međunarodne obveze. Ovdje ne postoji drugo rješenje nego da se postupi po našim zakonima. Ako se Zavod ne udostoji informirati svoje građane, mora reagirati tužiteljstvo”, ističe Bago.

Federalni poslanik Admir Čavalić uputio je danas poslaničko pitanje prema Zavodu za javno zdravstvo FBiH, sa ciljem dobivanja potpunih informacija.

Mišljenja je da su ove informacije od javnog značaja i to naročito zbog toga što je moguće da date vode još uvijek postoje na našem tržištu. Smatra da je posebno je zabrinjavajuće da su mediji blagovremeno uskraćeni za ove informacije.

U poslaničkom pitanju zamolio je da mu dostave tačne nazive sedam flaširanih voda (i njihovih proizvođača) u kojima se nalaze bakterije koje ne smiju biti prisutne – shodno monitoringu uzoraka pakiranih prirodnih voda za piće, kojeg je proveo Zavod za javno zdravstvo. Također, zatražio je kojih 11 flaširanih voda nije odgovaralo prema parametrima na proizvođačkoj deklaraciji.

Podsjećamo, entitetski zavod je uradio analizu 70 uzoraka flaširane vode. U sedam flaširanih voda su pronađenje bakterije Pseudomonas aerugosa (4 uzorka), Escherichia coli (3 uzorka). U jednom uzorku su pored Pseudomonas aeruginose izolirane i Fekalne streptokoke. Uzorci su uzeti u jesenjim, zimskim, proljetnim i ljetnim mjesecima, zbog praćenja utjecaja različitih temperaturnih režima prilikom skladištenja i distribucije u maloprodaji, imajući u vidu da temperaturni uslovi mogu imati uticaja na razvoj hemijskih i mikrobioloških onečišćenja u ispitivanim uzorcima.

U okviru Izvještaja o Monitoringu prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda uzorkovanih na području Federacije BiH se navodi da (od 70 ukupno testiranih flaširanih voda):

–  11 (15,7 %) uzoraka nije odgovaralo prema parametrima na proizvođačkoj deklaraciji tj. sadržaji aniona i kationa su utvrđeni u manjim koncentracijama u odnosu na deklarisane vrijednosti. Smanjene vrijednosti su bile za sljedeće parametre: Natrij (6 uzoraka), Kalij (1 uzorak), Kalcij (2 uzorka), Magnezij (5 uzoraka), Sulfat (5 uzoraka), Klorid (7 uzoraka), Bikarbonat (2 uzorka) i Fluorid (1 uzorak).

–  22 uzorka (31,4 %) nisu na Popisu priznatih prirodnih izvorskih, mineralnih i stolnih voda koje se stavljaju na tržište u BiH, što ukazuje da nisu prošli postupak priznavanja od strane Agencije za sigurnost hrane BiH u skladu sa zahtjevima čl. 7. – 12. Pravilnika o prirodnim

– 7 uzoraka (10 %) nije odgovaralo prema mikrobiološkim parametrima zbog prisustva Pseudomonas aerugosa (4 uzorka), Escherichia coli (3 uzorka).

U jednom uzorku su pored Pseudomonas aeruginose izolirane i Fekalne streptokoke.

(S.B. Akta)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.