U Bosni i Hercegovini na evidenciji nestalih osoba oko 7.600 osoba

Koordinacija udruženja porodica nestalih osoba u Bosni i Hercegovini povodom Međunarodnog dana nestalih osoba – 30. avgusta, upozorava javnost da se i nakon 27 godina od prestanka ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini na evidenciji nestalih osoba još uvijek nažalost vodi oko 7.600 osoba.

– Broj nestalih osoba je neupečatljiviji pokazatelj da ratovi ne prestaju šutnjom oružja i da su posljedice rata dugoročne, bolne i traumatične – istaknuto je u saopćenju.

Pitanje nestalih osoba je, dodali su, najveće humano pitanje i nije problem samo porodica nestalih osoba, već i svih građana Bosne i Hercegovine.

– Protok vremena i nedostatak političke volje su naši najveći neprijatelji. Uvažavajući uložene napore i postignute rezultate, institucija uključenih u rješavanje sudbina nestalih osoba ističemo da za porodice 7.600 osoba koje se vode kao nestale to ništa ne znači jer još uvijek žive u neizvjesnosti i vode “borbe” da saznaju istinu o svojim najmilijim članovima porodice – kazali su.

Apeluju na sve građane da pokažu moralnu obavezu te da ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama o potencijalnim lokacijama pojedinačnih ili masovnih grobnica, to i jave Institutu za nestale osobe, Tužilaštvu BiH ili Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

– Tražimo od političara i uposlenika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da pokažu političku volju, profesionalnu i moralnu obavezu te u potpunosti implementiraju Zakon o nestalim osobama u BiH, implementiraju potpisane bilateralne i međunarodne sporazume, protokole, deklaracije i druga dokumenta u vezi rješavanje sudbina nestalih osoba iz ratnih sukoba, saopćeno je iz Koordinacije udruženja porodica nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.