AUSTRONET GRADI PET SOLARNIH ELEKTRANA

Firma Austronet odlučila je da krene u izgradnju pet solarnih elektrana. Jedna bi bila za vlastite potrebe a četiri će proizvoditi struju koja će ići na tržište. Ako sve bude išlo po planu elektrane bi sa radom trebale početi polovinom iduće godine. Predviđeno je da ukupna snaga pet solarnih elektrana u Austronetu bude oko 800 kilovata. Vrijednost investicije je oko milion maraka, a radove će po sistemu ključ u ruke izvoditi licencirana firma iz Banjaluke. U Austronetu pojašnjavaju koja je prednost najsavremenijih panela koji će biti ugrađeni.

– Ovi paneli nisu solarni oni su photovoltaic. Njima je potrebna svjetlost a ne sunce. To znači da će paneli raditi i kad je oblačno – pojašnjava Enes Kahrimanović, direktor Austroneta.

U Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske kažu da su procedure za dobijanje dozvola za izgradnju malih hidro-elektrana, vjetro-elektrana i solarnih-elektrana maksimalno pojednostavljene. U ovom Ministarstvu takođe iztiču da će vlasnici elektrana veće instalisane snage od 500 Kv morati sami da prodaju električnu energiju na tržištu uz mogućnost ostvarivanja premije kada budu izabrani kao najpovoljniji ponuđači u postupku aukcije.

Više u prilogu RTV Prijedor

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.