Dr. sci. Amir Kliko: A zašto je važno baviti se prošlošću?

Kod nas proslost ne prestaje. Ona traje, bez vecih promjena, gotovo dva stoljeca. Ako cemo prebrojavati po stoljecima, mozemo reci da traje trece stoljece.

Politicke ideje iz susjedstva na racun teritorije i zivota Bosnjaka (prvo crnogorske i srpske, a potom i hrvatske) zacele su se pocetkom 19. stoljeca, potrajale citavo 20. i bez imalo slabljenja nastoje se ostvariti i u ovom 21. stoljecu. Sa izuzetkom Crne Gore, koja je morala odustati od istocne Hercegovine zbog toga sto bi sada imala sukob sa RS, odnosno “srpskim svetom.”

Piše: Dr. sci. Amir Kliko – Institut za istrazivanje zlocina protiv covjecnosti i medjunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

Nasa proslost, uvijek se zadrzavala i kao sadasnjost, a sadasnja situacija pokazuje da ce potrajati i u buducnosti. Posljedice te proslosti bile su genocid nad Bosnjacima i njihov progon. Unazad nekoliko generacija Bosnjaka, svaka je imala to tesko iskustvo.

Zasto genocid nad Bosnjacima? Zato sto se bez njihovog bioloskog unistenja ne mogu ostvariti velikodrzavne politicke ideje iz susjedstva.

Osjecam da bi vecina Bosnjaka vrlo rado zaboravila proslost, kada bi joj susjedi konacno dopustili da umre i postane stvarna proslost, a ne generacijska sadasnjost i buducnost generacije koja se radja i generacije, koju ce ona poroditi.

Razlika izmedju proslosti, koju jos zivimo, i proslosti, koju su nasi prethodnici zivjeli, jeste sto sada imamo drzavu. Medjunarodno zagarantiranu. Dakle, bez obzira koliko nam je proslost bila teska, neke mehanizme samozastite smo ostvarili. Izgubili smo krv, ali su i agresori svoju prosuli. Ipak, mi smo ostvarili prednost, drzavu. Zato je na nju sada toliki atak od strane agresora 21. stoljeca. Ako nam uniste drzavu, opet smo bez samozastite i ponovo izlozeni agresiji/genocidu.

Nismo mi, Bosnjaci, zakovani svojom voljom u proslosti. Zakovali su nas nasi susjedi (Srbija i Hrvatska). Mi bi smo se vrlo radi raskovali njenih okova i zivjeli u miru sa susjedima. Ali, nam onu ne dopustaju.

Ako je cijena skidanja okova proslosti zaborav nasih patnji i odustajanje od drzave i domovine, necemo se raskovati. Pamtit cemo, podsjecati svijet i vlastiti narod, a kako bi bili spremni da se ponovo odbrane od aveti proslosti iz drzavnog susjedstva.

A Enis Beslagic je glumac. Placen je da glumi i izgovara tekstove scenarista.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.