20. juli simbol stradanja Bošnjaka Krajine, ali i cijele Bosne i Hercegovine

Šehidska dženaza u Memorijalnom centru Kamičani bit će klanjana 20. jula, a pripreme za obilježavanje 30. godišnjice Dana sjećanja i dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane se privode kraju.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja i dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je kazao da je neophodno još više raditi na memorizaciji prošlosti i izgradnji kulture sjećanja, jer je to najsigurnija brana da se zločini ne ponove.

Podsjetio je da su zločini koji su se desili početkom ljeta 1992. godine u svim gradovima i općinama doline rijeke Sane, bili uvertira za sve zločine koji će se dešavati u Bosanskoj Krajini.

– Da je međunarodna javnost u tom vremenu na vrijeme reagirala i prepoznala zločinačku namjeru, vjerovatno se ne bi desio ni genocid u Srebrenici, što jasno pokazuje da zločin koji se na vrijeme ne spriječi postaje veći i brutalniji. Često ponavljamo jednu važnu rečenicu: Zločin u Prijedoru je preteča genocida u Srebrenici. Da se taj zločin prevenirao ili sankcionisao na vrijeme, siguran sam da bi genocid u Srebrenici bio dosta slabijeg obima, a možda se ne bi ni desio. U stvari, Prijedor je Srebrenica 1992. godine – naglasio je muftija Kudić.

Islamska zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, dodao je, kroz različite aktivnosti nastoji podsjećati i pamtiti najstrašnije zločine koji su se desili.

Podsjetio je i da je Vijeće muftija IZ, na osnovu zahtjeva Bihaćkog muftijstva 17. marta 2019. godine, usvojilo protokol dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane.

Svake godine 20. jula se organizira kolektivna dženaza i program s različitim sadržajima, koji imaju za cilj afirmaciju kulture sjećanja. Taj datum treba da ostane simbol stradanja Bošnjaka Bosanske Krajine, ali i cijele BiH, javlja MINA.

Koliko god je važno da se sjećamo i animiramo domaću i stranu javnost o svim strašnim zločinima, moramo uvijek misliti i o budućnosti, istaknuo je muftija.

– Kao što su svi šehidi u povijesti islama bili primjer i usmjerenje generacijama koje su dolazile, tako i mi ne smijemo biti zatvoreni u prošlost. Moramo mlade generacije učiti da se borba za istinu isplati i na tome ne smijemo posustati – naglasio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

(fena)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.