Biciklistički maraton “Kozarac – Srebrenica – Kozarac 2022”

 

Okončan je još jedan biciklistički maraton “Kozarac – Srebrenica – Kozarac”.
Maraton je specifičan po mnogočemu, a osnovna karakteristika je da isti nije takmičarskog karaktera, već mu je osnovni cilj da se kroz sport razvije i održi kultura sjećanja na nevino stradale žrtve Podrinja.
Oficijelni maraton već 18 godina starta iz Bihaća i nakon 3 dana vožnje završava u Srebrenici, odnosno Potočarima.
Već davne 2014. godine naš Sabit Dzonlagic uzeo je učešće u maratonu, te vjerovatno tad nije mogao ni slutiti da ce do danas maraton postati neizostavan dio Kozarca i Kozarcana.

Tako da je ove, 2022.godine u suradnji sa BK Fantek, iz Kozarca krenulo 7 biciklista:
Ahmet Bečić, Sabit Džonlagić, Fehim Mujkanović, Sanjin Bešić, Denis Turkanović, Elvis Turkanović i Amel Bešlagić.
Treba istaći, da je naš Sabit do kretanja iz Kozarca proveo već 6 dana u vožnji, pošto je, kao i prethodne 3 godine, krenuo na maraton iz Zuricha.

U nastavku slijedi kratak rezime desavanja od kretanja maratona do završetka istog:

7.7.
Polaganjem cvijeća u centralnom spomen obilježju u Kozarcu, te uz pratnju nasih bajkera MK Kula, prodefilirali smo kroz čaršiju te se zaputili prema Bihaću, odakle ce sutradan oficijelno zapoceti 18. maraton “Bihać-Srebrenica. Etapa dužine 117 kilometara protekla je ispunjena dobrim raspoloženjem i još boljim vremenskim prilikama. Po dolasku u Bihać, smjestili smo se u hotel, te odmorili do zakazanog sastanka od strane organizatora- Klub ekstremnih sportova “Limit”,gdje je predsjednik Ermin Lipović-Lipa, kao i prethodnih godina, upoznao učesnike sa maratonom, specifičnostima etapa,te cjelokupnim programom naredna 3 dana.

8.7.
Ujutro u 8 sati, sa glavnog trga u Bihaću, nakon obraćanja organizatora te političkih zvaničnika grada, započela je vožnja prema Jajcu.
U Bosanskom Petrovcu smo dočekani okrepom, kao i u Ključu, gdje je, kao i prethodnih godina organiziran ručak od strane domaćina.
Iako nas je kiša pratila skoro čitavih 150 kilometara, došli smo do cilja bez ikakvih problema i nezgoda.

9.7.
Ovogodišnji maraton je specifičan i po tome što se Kurban bajram zadesio za vrijeme istog. Bajram namaz smo klanjali u Jajcu, u džamiji Esma Sultanije, nakon čega smo doručkovali i krenuli put Sarajeva.
Na oko 50 kilometara od Sarajeva imali smo tehničku poteškoću. Naime,pukla nam je guma naše logistike,no brzom intervencijom našeg logisticara Emira, guma je zamijenjena. Prenoćili smo u hotelu naših Kozarčana, Braće Mujić, koji su nas kao i svih godina do sad, srdačno dočekali.
Etapa je bila duga 165 kilometara.

10.7.
Sarajevo-Potocari. Etapa duga 150 kilometara protekla je bez poteskoca. Iz Bihaca je krenulo oko 270 prijavljenih učesnika, no prolazeći kroz gradove biciklisti su se konstantno pridruživali koloni, tako da je kolona na ulazu u Potočare brojala preko 350 biciklista. Olovo i Kladanj bili su, kao i proteklih godina, gradovi koji su nas srdačno ugostili i pocastili hranom i pićem.
Oko 19:30 stizemo u Potočare, gdje se oficijelni maraton iz Bihaca zavrsava.

11.7.
klanjali smo dženazu i odali počast žrtvama Srebrenice, nakon čega su Sabit i Amel nastavili biciklima prema Karakaju gdje ce nociti i sutradan nastaviti prema Kozarcu,dok se ostatak grupe isti dan autima vratio za Kozarac i Ključ.

12.7.
Ovo je treći put da se grupa Kozarčana vraća biciklima kući. Do sada je taj put bio podijeljen na noćenja u Karakaju i Jelahu, no ove godine spontano je odlučeno da se zadnji dan proba izvesti u jednom intervalu. Uspjelo se! Krenuvši u 6 ujutro, Sabit i Amel, zajedno sa logističarom Emirom, krenuli su put kući, put Kozarca! Nakon 303 kilometra, sa preko 2000 metara visinske razlike, te uz skoro 11 i po sati aktivne voznje, stigli su na finalno odredište. Vožnja je bila naporna, no slast sporta je upravo u upoznavanju i pomjeranju sopstvenih granica. Takav je bio i ovaj slučaj!

Stigavši u Kozarac zavrsio je maraton. Ostaje sabiranje utisaka i iscekivanje onog naredne godine!

Koristimo priliku da se zahvalimo svima koji su na bilo kakav način, bilo moralno ili materijalno, pomogli da se ovaj sportski dogadjaj održi i uspješno okonča.
Prije svega, hvala nasem logističaru Emiru, koji nista nije prepuštao slučaju, te koji nas je u stopu pratio, pomagao i bio sastavni dio nas!
Hvala našim zlatnim sponzorima: Etnoselu “BK Oaza” i Domu za starija lica “Enea”.
Također zahvaljujemo se: Džonlagić Dedi i Fati, Jasni Čaušević, Blažević Muhamedu -Tufi, Šahbaz Muhamedu-Ćića, Mujkanović Samiru, Emiru i Elviri, Bilalović Fikretu i Sanelu Čoviću, kao i ostalim prijateljima na svakom vidu pomoći!

Takodjer, hvala našim lokalnim web portalima, kozarac.ba i kozarac.eu koji nas već godinama prate i upoznavaju citatelje s našim aktivnostima.

Na kraju, pozivamo vas da nam se pridružite na drugoj memorijalnoj voznji “Bihac-Kozarac”, u znak sjecanja na nevino ubijene Prijedorčane i Kozarčane u minulom ratu.

Vožnja kreće iz Bihaća, u podne, 19.7. 2022.godine prema memorijalnom centru u Kamičanima. Za vise informacija javite se uredništvu ili našoj Facebook stranici “biciklistički klub Kozarac”.

Vaš BK KOZARAC

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.