U Beču postavljena instalacija spomenika Prijedor 92 umjetnice Anite Zečić

Povodom Dana bijelih traka na Heldenplatzu u Beču održan je javni skup na kojem se okupilo nekoliko stotina ljudi. Prisutnim su se obratili ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Kemal Kozarić i umjetnica Anita Zečić.

Na Heldenplatzu u Beču postavljena je instalacija spomenika Prijedor 92 umjetnice Anite Zečić.

– Moj projekat posvećen je žrtvama rata u Prijedoru. Svrha moje postavke je simulacija situacije koja nastaje kada se ljudi nalaze u zatvorenom prostoru i panika koja tada nastaje. Osjećaja nemoći za bjekstvo, osjećaja kako je to biti uhvaćen i zatvoren. Ovo je samo mali dio osjećaja koji su zatvorenici logora doživljavali – kazala je Anita Zečić.

Prisutnima se obratio ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji, Kemal Kozarić, koji je istaknuo da nikada ne treba zaboraviti na žrtve i trebamo se stalno podsjećati na Dan bijelih traka.

– Trideset godina kasnije želimo da odamo počast žrtvama, njih 3.176, među njima i 102 djece. Naša dužnost, a i obaveza je da nikad ne zaboravimo ni Keraterm, Tomašicu i Omarsku. Odluka prijedorskih vlasti tog 31. maja 1992. godine da se svo nesrpsko stanovništvo (Bošnjaci i Hrvati) može kretati samo sa bijelim trakama na rukama, a da kuće obilježe bijelim platnima, je zasigurno jedan od najstrahovitijih događaja u novijoj historiji – kazao je ambasador Kemal Kozarić.

Nažalost, poslije 30 godina bojim se da nismo ili bolje reći neki nisu ništa naučili iz ovog zločina, dodao je Kozarić.

– Kako objasniti sramnu odluku vlasti Prijedora da poslije 30 godina ne dozvole izgradnju spomenika žrtvama, a posebno spomenika nevino pogubljenoj djeci. Kako objasniti zabranu šetnje povodom ovog tužnog događaja, kako objasniti organizaciju nekih muzičkih događaja u gradu Prijedoru na današnji dan? Želim da vjerujem da su to odluke nečasnih pojedinaca i da svi čestiti Prijedorčani suosjećaju s nevinim žrtvama. Zato hvala Republici Austriji što je dozvolila nama da dostojanstveno obilježimo ovaj dan. I Evropska unija i Republika Austrija mogu i moraju naučiti lekcije koje smo mi nažalost morali osjetiti na svojoj koži, jer i danas nekoliko stotina kilometara, na vratima Evrope padaju granate, ginu nedužni civili i djeca, zbog agresije Rusije koja se vrši nad Ukrajinom – istaknuo je ambasador Kozarić.

Kozarić se zahvalio svima što su obilježili ovaj dan, a posebno mladima koji su prisustvovali današnjem skupu, sa porukom da nikad ne zaboravimo Prijedor, Srebrenicu, Sarajevo, Goražde, Mostar…, niti jednu nevinu žrtvu, jer je to bila prevelika cijena da bi danas imali državu Bosnu i Hercegovinu, zato je volimo i čuvajmo, rekao je ambasador Kemal Kozarić.

Faktor

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.