„ELEGIJA O KOZARCU 1992“

Povodom 30.godišnjice obilježavanja stradanja Kozarca objavljena je publikacija čiji je izdavač BKC Prijedor.

„ELEGIJA O KOZARCU 1992“ je književno djelo autora Muhidina Šarića koji spada u kategoriju tužne poezije, jer pjesma opisuje stradanje naroda Kozarca u ratnom vihoru s početka maja 1992.godine. Autor je pjesmu pisao po izlasku iz Logora Keraterm sredinom ljeta 1992.godine.

„ELEGIJA O KOZARCU 1992“ će biti prezentovana u programu obilježavanja 30.godina početka stradanja Kozarca u julu mjesecu 2022, prema programu koji će usaglasiti programski odbor manifestacije i autor Muhidin Šarić, o čemu će javnost biti blagovremeno informisana.

Pjesma je prevedena na engleski i njemački jezik, a tekst prate ilustracije umjetnice Anite Zečić iz Beča. Naslovnica i grafička priprema je djelo arhitektice Admire Jakupović iz Minhena. Recezenti su bili Šimo Ešić i Rezak Hukanović. Urednici publikacije su Ervin Blažević i Satko Mujagić.

Ovim projektom bit će pokrenuta inicijativa za formiranje FONDACIJE ZA OČUVANJE KULTURE SJEĆANJA “KOZARAČKA ELEGIJA 1992”.

Fondacija bi realizovala misiju organizovanja tradicionalne kulturne manifestacije u znak kulture sjećanja na stradanje Kozarca pod nazivom “ELEGIJA O KOZARCU 1992”, koja će sadržavati različite kulturne,umjetničke i naučne segmente kao što su promocije književnih djela, likovne i ostale umjetničke izložbe i postavke, prikaz dokumentarno-scenskih sadržaja, naučni i stručni skupovi i slično.

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.