30 GODINA OD NAPADA NA HAMBARINE

U organizaciji Medžlisa IZ Prijedor i džemata Hambarine kao domaćina danas je organizovan Mimohod – sjećanje na 22.maj 1992.godine i napad na Mataruško Brdo.
 Poslije ikindije namaza kolona je krenula prema šehidskom mezarju Hambarine.

Na mezarju proučena je sura Jasin i dove pred duše svih prijedorskih šehida.

Prisutnima na Šehidskom mezarju Hambarine obratili su se izaslanik Muftije bihaćkog Nazif ef. Horozović i glavni imam Medžlisa IZ Prijedor Benjamin Hodžić.

Tačno prije 30 godina na naselje Hambarine ispaljene su prve granate iz topova Vojske RS. Sutradan, 23.maja 1992.godine započet je sveopšti artiljerijski i pješadijski napad na civile Hambarina i susjednih naselja.

Prisutni Imami Medžlisa Prijedor, Amir-ef. Mulalić, Irfan-ef. Aldžić, Asmir-ef. Bajrektarević, Haris-ef. Kličić, te Omer-ef. Redžić su proučili Jasin pred duše šehida Hambarina, da bi dovu na proučeni Jasin proučio izaslanik Muftije bihaćkog Nazif-ef. Horozović.

Program ovogodišnjeg memorijala je vodila Samra Čeliković, članica Mreže mladih Medžlisa Prijedor i bivša učenica mekteba u Hambarinama koja je svojim milozvučnim glasom poklonila prisutnima Ilahiju “Šehidi”.


U analizi događaja na punktu u Hambarinama 22.maja 1992.godine Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u presudi Milomiru Stakiću utvrdio je sljedeće:

”Ovi incidenti, koji su poslužili kao osnova za “reakciju” srpskih političkih i vojnih vlasti, bili su samo izgovor za započinjanje etničkog čišćenja u područjima na kojima su se mahom nalazili bošnjački gradovi, sela i zaseoci, u kojima su kontrolni punktovi bili uspostavljeni iz straha da bi zbog sve intenzivnije propagande protiv nesrba moglo doći do takvih napada.

U slučaju Hambarina, jasno je da je to što su ljudi koji su bili angažovani na kontrolnom punktu zaustavili automobil sa nekoliko pripadnika srpskih oružanih snaga bio defenzivni činiji je cilj bio da se spriječiopasnost koju bi oni mogli da predstavljaju po mještane. Na kraju krajeva, čak je nebitno ko je prvi pucao: navodna “reakcija” je već bila pripremljena, što se može zaključiti na osnovu položaja snaga koje su granatirale selo i broju angažovanih vojnika.”

 

 

(MojPrijedor.com; Foto: Selmir Ljumanović)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.