U povodu obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-Kadra organizovani su prigodni programi u svim džamijama na području Medžlisa IZ Kozarac

U svim džamijama i džematima u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-Kadra, upriličen je prigodan program, cjelovečernji ibadet posvećen noćnom namazu, tespih-namazu, učenju Kur‘ana, zikru, razmišljanju i dovama sve do zore.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu je prije teravih-namaza održana centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

O noći Lejletul-kadra u Kur'anu se navodi: “Mi smo ga (Kur'an) počeli objavljivati u noći Kadr-a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci” (Sura Kadr 1-3).

U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će “onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi” i pod čijim okriljem je “spas sve dok zora ne svane”.

Prenosi se kako se u toj noći meleci spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

U povodu obilježavanja mubarek noći Lejletu-l-Kadra poslije teravih-namaza, organizovani su prigodni programi u svim džamijama na području Medžlisa islamske zajednice Kozarac.

U okviru programa održano je prigodno predavanje, učenje Kur'ana, ilahija i kasida, te kaderska dova.

Za noć Lejletu-l-kadr se vjeruje da je skrivena u zadnjoj trećini mjeseca ramazana, ali, prema rasprostranjenom mišljenju, to je upravo 27. noć tog odabranog mjeseca.

Noć časti, noć najveće vrijednosti i priznanja, noć kada se odigrao najznačajniji događaj od samoga početka ljudskog roda do danas, spoj višeg i nižeg svijeta, spoj Neba i Zemlje – objava Kur'ana i silazak upute cijelom čovječanstvu, kako bismo bili na Pravom putu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.