Medžlis i džemat vrijedni pažnje: Prva obnovljena džamija u manjem bosanskohercegovačkom entitetu bila je u Kozarcu

Medžlis i džemat vrijedni pažnje: Prva obnovljena džamija u manjem bosanskohercegovačkom entitetu bila je u Kozarcu

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kozarac se nalazi na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, na sjeverozapadu naše domovine, između dva velika grada, Prijedora i Banja Luke.

Do agresije na Bosnu i Hercegovinu, govori glavni imam MIZ Kozarac hafiz Amir-ef. Mahić, na ovom je području živjelo oko 22.000 Bošnjaka koji su svoje vjerske potrebe organizirali u 14 džamija i deset mesdžida. Više od 1200 stanovnika je ubijeno 1992. godine, a sve džamije i mesdžidi su do temelja porušeni. Osim toga, i privatna i javna infrastruktura je skoro u potpunosti uništena tako da je ovo područje u potpunosti i zbrisano s lica Zemlje.

– Povratak naših džematlija je blago otpočeo 1998. godine. Obnavljajući svoje porodične kuće povratnici su obnavljali i vakufsku infrastrukturu. Tako su prve tri džamije na području entiteta RS izgrađene i svečano otvorene baš u Kozarcu već 2000. i 2001. godine. Od tada su povratak i obnova postajali sve intenzivniji i uspješniji što je na koncu rezultiralo obnovom skoro cjelokupne porušene infrastrukture i izgradnje nove koja do tada nije postojala. Danas u Kozarcu ima 13 džamija i devet mesdžida. Jedanaest je aktivnih imama, dok se u ovim mubarek ramazanskim danima vjerske aktivnosti odvijaju na 19 lokacija na području našeg medžlisa – kazao je u razgovoru za Preporod.info hafiz Mahić.

231713345_10224780775858939_3882125011285322411_n.jpg - Medžlis i džemat vrijedni pažnje: Prva obnovljena džamija u manjem bosanskohercegovačkom entitetu bila je u Kozarcu

Hafiz Amir Mahić

Hafiz Mahić je naglasio kako se do sada MIZ Kozarac uglavnom bazirao na obnovi infrastrukture, te na uspostavi i organizaciji vjerskoga života na cijelom području medžlisa. To se, Allahu hvala, uveliko uspjelo uspješno privesti kraju.

– Vjerske aktivnosti u svim našim džematima se odvijaju tokom cijele kalendarske godine i to unutar obnovljene vakufske infrastrukture. Osim toga, unutar novih vakufskih objekata počinju se odvijati nove i sadržajnije aktivnosti nego što je to bio slučaj ikada do sad. Tu posebno izdvajamo Islamski kulturni centar Kozarac koji već ima bogat sadržaj aktivnosti te Islamski centar Šehidska džamija Kamičani unutar kojeg se dodatnim sadržajima nastoji omogućiti funkcionalnije, savremenije i daleko reprezentativnije organiziranje jednoga džemata u 21. stoljeću – istakao je hafiz Mahić.

Ramazan u posebnom ruhu

Pored navedenog, ovaj medžlis poznat je i po izuzetno razvijenom humanitarnom radu koji je zvanično započeo 2007. godine i koji do danas bilježi veoma velik broj realiziranih projekata kao što je naprimjer više od 500 dodijeljenih stipendija učenicima srednjih škola i studentima, redovnu mjesečnu pomoć jetimskoj djeci, velikom broju pomoći pri liječenju, izgradnji pet porodičnih kuća siromašnim džematlijama.

– Kad su u pitanju novi projekti i izazovi koje očekujemo da ćemo uz pomoć Uzvišenog Allaha realizirati u budućnosti izdvajamo autentičnu obnovu jedine od najstarijih džamiju Bosanskoj Krajini, Gradske-Asker džamije u Kozarcu, te izgradnju regionalnog Memorijalnog centra Kamičani kao i plansko investiranje u vakufske profitabilne projekte s ciljem materijalne stabilnosti naših džemata u budućem vremenu – najavio je hafiz Mahić.

Bez obzira na mnoge otežavajuće okolnosti na ovom podneblju, kazao je hafiz Mahić, ramazanski duh je izuzetno primjetan u Kozarcu. Ovo je sredina koja već pola milenija baštini veoma bogato islamsko iskustvo. Naprosto, ovo je kraj u kojem se ljubomorno čuvao i njegovao islam i takvo je stanje, Allahu hvala, i u današnjem vaktu.

– Kad je u pitanju ovogodišnji ramazan, mi smo do sada realizirali veoma impozantan broj vjerskih aktivnosti sa svim naraštajima i kategorijama naših džematlija. Usudio bih se kazati da bi se daleko veće i mnogoljudnije sredine postidjele naspram našeg bogatog repertoara ponuđenih sadržaja, tako da smo i mi samo izuzetno zadovoljni i Allahu zahvalni na svemu što uspijevamo činiti uz svestranu podršku naših čestitih džematlija – naveo je hafiz Mahić.

Džemat vakifa

Hafiz Mahić imam je Šehidske džamije Kamičani. Oni koji su barem jednom posjetili ovu džamiju sigurno će je zapamtiti po ljepoti, funkcionalnosti i izuzetnom skladu. Mahić izražava zadovoljstvo što, po ko zna koji put, čuje lijep kompliment u prilog ove duhovne oaze, Šehidske džamije Kamičani.

– Svakako, sve što može bilo ko vidjeti i primjetiti u našem džematu, kao i u ostalim kozaračkim džematima, nastalo je po osnovu velike žrtve i nesebične podrške naših čestitih džematlija koji stalno žive na svojim topracima, ali i onih koji se nalaze izvan naše domovine. Sve što džemat Kamičani posjeduje njihova je zasluga i ničija više. A to nije nimalo zanemarivo. Štaviše, to je za svake pohvale, jer u ovom poslijeratnom vremenu naše su džematlije pored potrebe za obnovom svojih porodičnih imanja u naš džemat investirale oko tri miliona KM ličnih donacija – naglasio je hafiz Mahić.

I upravo je u tome jedna od najposebnijih karakteristika ovog džemata. Ovo je, kako je kazao Mahić, naprosto vakifski džemat. Ovdje više nema niti jedne jedine kuće, a da nema barem po jednog zvaničnog vakifa sa vakufnamom Vakufske direkcije u Sarajevu. Ovdje ćete čak identificirati i veoma značajan broj maloljetnih vakifa. Zbog toga ovaj džemat ima i jednu impozantnu godišnju manifestaciju, Večer Kur’ana i vakifa, koja se obilježava 28. jula svake godine, jer su samo na taj dan, 2014. godine, džematlije džemata Kamičani za nepunih pola sahata uvakufile 304.000 KM za svoj džemat.

IMG_6772.JPG - Medžlis i džemat vrijedni pažnje: Prva obnovljena džamija u manjem bosanskohercegovačkom entitetu bila je u Kozarcu

– Osim ove, hvale vrijedne crte o džematu Kamičani izdvojio bih i to da je u našem mektebu više od 300 učenika u poslijeratnom periodu počelo učiti u Kur’anu, da naš mekteb i ove godine, bez obzira na sve manji broj djece, pohađa skoro stotinu redovnih polaznika od kojih više od pola uči u Kur’anu, a 18 ih je već završilo jednu od naših medresa, da naši polaznici svojim znanjem konstantno zauzimaju prva mjesta na takmičenjima na nivou medžlisa i muftiluka, te učestvuju na finalima na nivou Rijaseta, da unutar naše džamije imamo Školu hifza koja je za kratko vrijeme dobila svoje hafize koji će uskoro i zvanično tu titulu ponijeti, da je naša džamija na džuma-namazu ispunjena vjernicima, da je iz našeg džemata u proteklih 20 godina više od 120 džematlija obavilo hadž, da je naš džemat najuspješniji džemat na području RS-a po iznosu prikupljenog zekata u Bejtul-mal, te jedan od najuspješnijih u našoj domovini – istaknuo je hafiz Mahić.

Osvrnuo se na rad s najmlađima. Kazao je kako je često bio u prilici primijetiti da se jedna porodica vjeri “okrenula” nakon što je jedno od djece unutar džamije izgradilo svoj vjerski identitet i nenametljivo ga prenijelo članovima svoje porodice, pa odjednom babo počne dolaziti u džamiju, da se postepeno počne klanjati i učiti Kur’an u kući u kojoj je do tada to činilo samo jedno nevino djetešce, te odjednom imate četiri-pet aktivnih džematlija koje do jučer niste imali. To su za hafiza najljepše priče i najbolji pokazatelji koliko je naša mladež za džemat bitna.

– U ramazanu bih, svakako, osim posebnih druženja i iftara izdvojio Omladinsku mukabelu. Naime, već 15 godina u našoj se džamiji u toku ramazana na ikindija-namazu uči omladinska mukabela u kojoj učestvuje od 15 do 20 dječaka i djevojčica. U početku sam ovu aktivnost započeo sa mektepskim polaznicima s ciljem njihovog redovnog druženja sa Kur’anom i poboljšanja kvaliteta njihova učenja, da bi mi se kroz kratko vrijeme počeli javljati moji bivši mektepski polaznici sa željom da i dalje učestvuju u ovoj mukabeli bez obzira na to što su već srednjoškolci ili studenti. Na taj način je ovo postala omladinska mukabela na koju svakodnevno dolaze naša djeca i omladina s ciljem da se pored svojih školskih obaveza nađu i u džamiji i druže sa Allahovom Riječju. Tako da u konačnici ova aktivnost odaje posebnu draž i ljepotu našem džematu – naglasio je na kraju hafiz Mahić.

(Alem Dedić/Preporod.info)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.