“Wake up, Europe!” digitalna platforma je dostupna u virtualnom prostoru

Na XXXIII Sajmu knjige u Sarajevu je promovirano 100 priča o međunarodnoj solidarnosti u periodu 1992-1995. Platforma je dostupna na www.wakeupeurope.ba

O platformi su govorili: Elma Hašimbegović (HMBiH), Ajla Eljsani Arnautlija (Goethe Institut u BiH), Dina Memić (HMBiH) i Nicolas Moll (Memory Lab).

Digitalna platforma Wake up Europe je sastavljena od sto priča o međunarodnoj solidarnosti i inicijativama grupa i pojedinaca sa građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine u toku rata 1992-1995.

Zapadne vlade su prema ratu u Bosni i Hercegovini zauzele pasivan stav, a za većinu u Evropi rat je bio samo TV događaj. Međutim, u isto vrijeme postojali su brojni građani, umjetnici, intelektualci, novinari, parlamentarci, gradovi, neformalne grupe građana i nevladinih organizacija širom Evrope koji su odlučili da neće biti samo nijemi posmatrači, i koji su često bili vrlo kritički nastrojeni prema vlastitim vladama.

Bila je to heterogena mobilizacija, kombinacija humanitarnog i građanskog angažmana, često kao odgovor i u vezi sa onima u Sarajevu i BIH koji su bili uključeni u građansku, kulturnu i intelektualnu odbranu bosanskog načina života i zemlje, a koji su upućivali pozive vanjskom svijetu da ne ostane pasivan, sumiranim oko slogana “Wake up Europe!”

Izborom od 100 primjera ovim projektom želi se ponuditi kaleidoskop koji ilustrira različite dimenzije solidarnosti: prikazivanjem primjera iz različitih zemalja, iz različitih područja djelovanja (npr. humanitarni konvoji, pomoć izbjeglicama, demonstracije, kulturne aktivnosti), različitih ciljnih grupa (npr. mladi, žene, sindikati, građanske grupe), i različitih diskursa i tema o kojima se razgovaralo, kao što je npr. sjećanje na Drugi svjetski rat ili pitanje vojne intervencije u BiH.

Digitalna platforma se naslanja na istraživanja i izložbu „Wake up Europe! Mobilizacija podrške i solidarnosti za Bosnu i Hercegovinu i njene građane tokom rata 1992-1995” koju je 2021. godine organizovao Historijski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u saradnji sa Memory Lab, a uz podršku Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini i Goethe instituta Bosna i Hercegovina.

Na tridesetu godišnjicu od početka opsade Sarajeva, Historijski muzej Bosne i Hercegovine kreirao je digitalnu platformu „Wake up Europe!“ sa primjerima međunarodne podrške i solidarnosti iz 1990-ih, ne samo da pruži saznanja o manje poznatoj dimenziji rata u Bosni i Hercegovini, nego i da otvori pitanje solidarnosti danas.

Iskustva iz nedavne prošlosti mogu potaknuti razmišljanja o mogućnostima i značenju solidarnosti u aktuelnim ratnim i kriznim situacijama, pogotovo u svjetlu rata u Ukrajini.

Projekat digitalne platforme Wake up Europe je finansiran od strane  “International Relief Fund for Organisations in Culture and Education 2021” Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Goethe Instituta i drugih partnerawww.goethe.de/relieffund

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.