Taranjac i ostali: Pretresi u Ljubiji i obližnjim selima

Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o pretresima kod Ljubije i obližnjih sela 1992. godine, navodeći da je na čelu Kriznog štaba u Ljubiji bio optuženi Slobodan Taranjac.

Zaštićeni svjedok S-10 kazao je da je od 16. juna 1992. bio angažovan u policiji u Ljubiji. Osim Taranjca, koji je bio na čelu Kriznog štaba, njegovi članovi bili su komandant Ljubijskog bataljona Rade Bilbija, njegov zamjenik Miodrag Glušac i drugi, rekao je svjedok, dodavši da je na sastanke povremeno odlazio i komandir Stanice policije Dane Bajić.

Nakon što mu je Odbrana predočila raniji iskaz, S-10 je kazao da ne zna da li je Glušac formalno bio član Kriznog štaba, ali da ga je viđao s Taranjcem i Bilbijom.

Svjedok je ispričao kako su od Bajića dobili zadatak da idu u pretres u Ljubiji. Naveo je da je policajcima rekao da ne ulaze u stanove. Tužilac Izet Odobašić podsjetio je svjedoka da je u istrazi naveo kako su u pretres išli po naređenju Bajića i Kriznog štaba.

“To sam pretpostavljao, jer je Dane išao na sastanke”, kazao je S-10.

Ispričao je da su u ljeto 1992. išli u pretres Hambarina, Rakovčana i Rizvanovića. Naveo je da su se okupili u domu u Ljeskarama, gdje je rečeno da se ide u čišćenje i da se mora obaviti za dan.

“Zadatak je bio da pretresemo kuće i uzmemo oružje”, rekao je svjedok, dodavši da je on s policijom krenuo jednom stranom ceste, a da je vojska išla drugom.

Svjedok je kazao da je kod džamije u Rizvanovićima vidio grupu ljudi kod ograde, kao i vojnike s čarapama na glavama.

S-10 je kazao da su u jednoj kući bili nepokretni otac i sin starosti između 14 i 16 godina. Ispričao je kako je sinu rekao da mu se popne na ramena i sakrije u gornji dio kuće, jer je mislio da bi mogao naići neko od paravojske. Svjedok je kasnije čuo da je otac preminuo u bolnici, a da je sin otišao za Travnik i da je izvršio samoubistvo.

On je kazao da je kod Doma u Rizvanovićima vidio autobuse u kojima su bili civili i da je otišao da pozove sina od poznanika koji je stajao u blizini, te da su obojica uspjeli pobjeći.

Svjedok je rekao da policija tog dana nije pronašla oružje.

Za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – koji su bili u Domu u Miskoj Glavi, a potom na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine, optuženi su Slobodan Taranjac, Miodrag Glušac, Ranko Babić, Ranko Došenović, Zdravko Panić, Trivo i Milan Vukić, Slobodan Knežević i Milorad Obradović.

Prema optužnici, Taranjac je bio predsjednik Kriznog štaba u Ljubiji, Glušac zamjenik komandanta 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), Došenović pomoćnik komandanta bataljona za bezbjednost, a ostali pripadnici čete iz Miske Glave, odnosno vojne i civilne policije.

Na pitanje Odbrane, S-10 je kazao da, kada je došao u Ljubiju, nije vidio popaljene ni srušene kuće, kao i da nije čuo da je bilo ubistava i drugih zločina. On se složio s optuženim Taranjcem da je bošnjačko stanovništvo u Donjoj Ljubiji normalno živjelo. Rekao je da je poicija obilazila ta sela i da nije bilo žalbi.

Braniteljici Tatjani Savić potvrdio je da je optuženog Obradovića u ljeto 1992. vozio u psihijatrijsku bolnicu. Tvrdnju tužioca da je na taj način optuženi htio da izbjegne ratište, svjedok je djelimično potvrdio.

“To je tačno 50 posto, a 50 posto je bio bolestan, rastrešen”, kazao je S-10.

Suđenje se nastavlja 23. maja.

(Detektor)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence
  • dose mortelle
  • tueur de vie
  • Nelly
  • Milord
  • spada

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.