Prvi dan posta 2. aprila

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u petak 1. aprila 2022. godine, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u subotu 2. aprila.

Bajram-namaz je u ponedjeljak 2. maja 2022. godine.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na prijedlog Uprave za vjerske poslove, donio je Uputstvo o organizaciji vjerskih aktivnosti za vrijeme mjeseca ramazana.

Uputstvom se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, za Agenciju MINA podsjetio je da je, u skladu sa ranijim instrukcijama, posebno težište potrebno staviti na čistoću džamija i higijenske uslove u njima.

– Džuma-namaz i hutba će se obavljati kao u vrijeme prije pandemije. Teravih-namaz će se klanjati po vaktiji, 20 rekata. Zatim, u džamijama gdje se obavlja džuma-namaz, odnosno gdje postoje uvjeti, organizirati će se i i'tikaf u zadnjoj trećini ramazana – naveo je Ismail-ef. Smajlović.

Dodao je da se preporučuje organiziranje iftara sa članovima domaćinstva, a da se u slučaju masovnije organizacije, potrebno pridržavati važećih epidemioloških mjera propisanih od strane nadležnih državnih organa.

– Ibadete i programe je potrebno organizirati u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa u okolnostima olakšavanja pandemije – zaključio je Smajlović.

Rijaset će putem Media centra Islamske zajednice organizirati jedinstven program povodom obilježavanja značajnijih datuma (Lejletul-bedr, Fethu-Mekke i Lejletul-kadr).

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Milord bis
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence
  • dose mortelle
  • tueur de vie
  • Nelly
  • Milord

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.