Auto-moto savez RS u obavezi da besplatno ukloni vozilo

U slučaju saobraćajne nezgode ili kvara na javnom putu AMS RS je obavezan da ukloni vozilo sa javnog puta besplatno do najbliže bezbjedne lokacije (do najbližeg parkinga, servisa, auto-moto društva ili slično).

Nakon toga, korisnik vozila ima pravo da samostalno izabere dalji način prevoza vozila do željene lokacije, što podrazumijeva i angažovanje samostalnih preduzetnika ili pravnih lica registrovanih za tu vrstu djelatnosti.

– Cilj ove mjere jeste da se sistemski uredi pružanje pomoći na putu, kako bi se što prije uspostavila normalizacija saobraćajnih tokova i omogućilo normalno funkcionisanje saobraćaja sa jedne strane. S druge strane, cilj je smanjenje troškova za građane, jer se prilikom registracije drumskih motornih vozila i priključnih vozila plaća naknada za obavljanje ovlašćenja AMS RS – kaže ministar saobraćaja i veza RS, Nedeljko Ćorić.

Ovo je dio odgovora ministra Ćorića na poslaničko pitanje Mirka Sovilja, kojeg je zanimalo da li je AMS zakonom omogućen monopol za uklanjanje oštećenih vozila u kvaru sa javnih puteva i javnih površina.

– Kakva je mogućnost da se to omogući i šlep službama u privatnom sektoru, koji su uložili sredstva u opremu, uredno registrovani i izmiruju obaveze – pitao je Sovilj.

Ministar Ćorić je podsjetio da građani prilikom registracije drumskih motornih vozila i priključnih vozila plaćaju naknadu za obavljanje ovlašćenja Auto-moto saveza RS, koji je obavezan da besplatno preveze vozilo oštećeno u saobraćajnoj nezgodi na teritoriji RS i BiH, kao i putnika, do željene destinacije u Bosni i Hercegovini, jednom godišnje. Poslije obavljenog besplatnog prevoza vozila u kvaru do najbliže bezbjedne lokacije za sve učesnike u saobraćaju, korisnik vozila ima pravo da samostalno izabere dalji način prevoza vozila do željene lokacije, odnosno da izabere njemu najpovoljnijeg prevoznika ili bilo kojeg privrednog subjekta koji se bavi poslovima prevoza vozila.

Ovo je regulisano Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS koji je usvojen u NSRS prošle godine.

(SrpskaInfo)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.