Međunarodni dan voda: Sve veći manjak vode za piće

Svjetski dan voda svake godine se obilježava 22. marta da bi se skrenula pažnja na podizanje svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pažnje na značaj i važnost vode.

Ovaj, 21. vijek je vijek vode i jasno je već danas da je egzistencijalni problem čovječanstva sve veći manjak vode za piće. Može se smatrati sretnim onaj ko ima neometan pristup čistoj i pitkoj vodi.

Vodni resursi su ugroženi zbog rasta broja stanovnika, sve veće potražnje vode u poljoprivredi i industriji, kao i usljed povećanja posljedica klimatskih promjena. Čak 129 zemalja nije na putu da do 2030. godine uvede potpuno održivo upravljanje vodnim resursima i trenutna stopa napretka mora da se udvostruči, saopštio je UN.

Osim toga, veći broj zemalja ima problem zbog nedostatka podataka o kvalitetu podzemnih voda, kao i kvalitetu voda rijeka i jezera.

Kampanja ovogodišnjeg Svjetskog dana voda nosi naziv “Podzemne vode: učinimo nevidljivo vidljivim” jer, kako se ističe, podzemne vode, iako nevidljive, imaju veliki uticaj na život.

Evropska povelja o vodi naglašava da bez vode nema života, da je ona dragocjeno dobro neophodno u svakoj ljudskoj djelatnosti i da njeni resursi nisu neiscrpni.

Povelja upozorava i na to da mijenjati kvalitet vode znači ugrožavati život čovjeka i ostalih živih bića, koja od vode zavise.

Ako se voda poslije upotrebe vraća u prirodnu sredinu, to ne smije biti na štetu drugih korisnika. Održavanje odgovarajućeg biljnog pokrivača, prvenstveno šumskog, od velike je važnosti za očuvanje vodnih resursa.

Dobro upravljanje vodama mora se planirati i registrovati zakonom. Voda je zajedničko nasljedstvo i njenu vrijednost moraju svi da poznaju. Zadatak čovječanstva je da vodu racionalno koristi jer ona ne zna za granice, ona je zajednička.

Vrednovanje vode znači prepoznavanje i razmatranje svih raznolikih blagodati i rizika koje voda pruža, a obuhvata njene ekonomske, socijalne i ekološke dimenzije, kao i raznolika kulturna i religijska značenja.

Vrijednost vode je mnogo veća od njene cijene, jer ima ogromnu važnost za domaćinstva, zdravstvo, kulturu, obrazovanje, ekonomiju i integritet životne sredine.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.