Znate li kako se pravilno postavlja zastava Bosne i Hercegovine?

Pred nama je 1. mart, dan kada se u Bosni i Hercegovini obilježava Dan nezavisnosti. Tokom obiježavanja ovog značajnog dana na brojnim institucijama često vidimo kako su državne zastave okačene na pogrešan način i možda je ovo idealno vrijeme da se upitamo kako je pravilno postaviti zastavu Bosne i Hercegovine.

Pitanje državne zastave nije riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995. godine. Dugo su politički predstavnici iznosili radikalno različite prijedloge zastave, u vezi čega se nisu mogli dogovoriti.

Početkom februara 1998. godine, tadašnji visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp sam je donio odluku o zastavi BiH. Godine 2001. Zakon je usvojio Parlament BiH.

Bh. zastava ima samo jedno lice, za razliku od većine svjetskih zastava. Razlog za to leži u nepostojanju pravilnika o kačenju zastave i njenom obilježavanju, Centralni dio zastave BiH je trokut koji ima dvije simbolike. “Trokut na državnoj zastavi simboliše njen geografski izgled. Također, on predstavlja i tri konstuitivna naroda”

Problem je u vertikalnoj zastavi, odnosno u načinu okretanja zastave iz horizontalnog u vertikalni položaj.

U odsustvu drugačije instrukcije primjenjuje se opće veksilološko pravilo o okretanju zastave iz horizontalnog u vertikalni položaj: lijevi jarbol, obaranje nadesno.

Iako se na prvi pogled čini logično i jednostavno svjedoci smo da se državna zastava kači na pogrešan način i da se još uvijek vode rasprave o ovoj temi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.