Da li se razmišlja o ukidanju epidemiološki mjera?

U Federaciji BiH, kao i u mnogim zeljama Evrope došlo je do ublažavanje epidemioloških mjera. Da li se u ovom trenutku razmišlja o tome u RS ?

Epidemiološka situacija u RS znatno je povoljnija u odnosu na prethodni period, međutim trebamo imati na umu da pandemija još nije okončana te da je i dalje potrebno poštovanje  protivedpidemijskih mjera kao što su nošenje maske gdje god niste u mogućnosti da održite preporučenu distancu, rekla je za BUKU doc. dr Nina Rodić Vukmir, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS

“U narednom periodu razmatraće se i mogućnost ublažavanje mjera, mada su kod nas već duže vrijeme na snazi mjere kakve su pojedine evropske zemlje odskora uvele kao ublažene. Ukoliko i dođe do popuštanja mjera neke će se morati zadržati kao što su nošenje maski u zdravstvenim ustanovama, domovima za njegu starijih osoba… Osobama koje su slabijeg zdravstvenog stanja, starijim i osobama za hroničnim oboljenjima biće preporučeno da i dalje nose maske kada nisu u mogućnosti da održavaju fizičku distancu”, rekla je za BUKU dr Nina Rodić Vukmir.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.