ELEGIJA O KOZARCU 1992- Muhidin Šarić

Za bosanskohercegovačkog dječijeg pjesnika, Kozarčanina Muhidina Šarića, pojedini knjiženi kritičari kažu da njegove knjige odražavaju svečanu atmosferu, jer ih on strpljivo i dugo tka pređom vlastitog srca.

 

Prva zbirka pjesama namjenjena djeci pod nazivom “Spava li dan u mraku?” objavljena je prije 40 godina i od tada pa do današnjih dana podario im je 13 zbirki. Među njima su “Na krilima neba”, “Cvrkutanka”, “Doboro došle sa cvijetom za uvetom”, “Zrnce sunca”, “Riječnik zapretenih riječi”, “Iz majkine sehare”.

Iako je najveći dio svog dosadašnjeg stvaralačkog opusa posvetio dječijoj poeziji, uspješan je i u pisanju dramskih tekstova koji se bave djecom, njihovim svijetom i dogodovštinama. Autor je do sada njih sedam, među kojima su “Vuk dobrica”, nagrađen početkom 80-ih godina prošlog vijeka na Dječijem festivalu u Šibeniku. Ovaj vrsni dječiji pjesnik, ali i dramski pisac za djecu i odrasle nagrađen je za svoj književni rad nizom nagrada.

Rat u Bosni i Hercegovini primorao ga je da krene put izbjeglištva, koji ga je odveo u Grac, u kojem je živio i djelovao 10 godina. U ovom austrijskom gradu je napisao roman “Keraterm” u kojem je opisao strahote s kojim su se suočili zatočenici u jednom od prijedorskih ratnih logora. Roman je preveden na njemački jezik i doživio je više izdanja.

U Gracu je dobio status pisca, gostovao je na međunarodnim književnim susretima, postao je član PEN kluba Austrije i član Udruženja pisaca grada Graca.

Poznati kozarački pisac dobitnik je nagrade “Mali princ” za razvoj dječije literature, dobitnik književne nagrade “Nasiha Kapidžić-Hadžić” za poetski opus. Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Dobitnik je nagrade za životno djelo „Vitez od bajke“ koju dodjeljuje Festival dječije umjetnosti.

Njemu stvaralački čin predstavlja najveće zadovoljstvo, i trenutno radi na projektu izdavanje publikacije pod nazivom “KOZARAČKA ELEGIJA”, koja bi treba da bude objavljena do 20. maja 2022.godine.

Datum promocije će biti određen u  sklopu obilježavanja 30. godina stradanja, kao dio kulture sjećanja na stradanje Kozarca i Kozarčana, i  poruka trajnog mira, dijaloga, obnove života u Kozarcu kao zalog budućim naraštajima Kozarčana.

Ovim činom objave i promocije uspostaviće se tradicionalna manifestacija obilježavanja kulture sjećanja u Kozarcu pod nazivom “KOZARAČKA ELEGIJA” koja će da sadrži programe kao što su promocije knjiga, izložbe, radionice, okrugli stolovi, naučni i stručni skupovi, prikazi filmova i slično.

Iako se projekat čini vrlo jednostavan jer se radi o objavi publikacije sa svega 8 str. A4 teksta na bosanskom jeziku same Elegije, ova publikacija će imati višestruku funkciju i simboliku, bit će jednako književni i umjetnički prikaz kulture sjećanja naroda Kozarca i njegove historije u periodu najvećeg zapamćenog stradanja 1992.godine.

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.