Buđenje kamenih spavača: Veliki interes za mirne proteste u Briselu

S obzirom na trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini, kako je portal Radiosarajevo.ba ranije objavio, iz Platform BiH, krovne organizacije bh. udruženja u Nizozemskoj, najavili su za 10. januar velike proteste u Briselu, sjedištu institucija Evropske unije (EU).

Iz ove organizacije smatraju nužnim i potrebnim da se građani i građanke porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive u inozemstvu organiziraju i javno oglase kao znak protesta na konstantne i ozbiljne napade na ustavno pravni poredak BiH, kao i zbog mogućeg ugrožavanja mira uzrokovanim radikalnim i protuzakonitim odlukama i politikama.

Poziv europarlamentarcima

Već sad stižu najave dolaska bh. građana iz Nizozemske, Švedske, Njemačke, ali njihovih prijatelja Belgijanaca, Nizozemaca, Nijemaca, Hrvata, Crnogoraca i drugih koji će dati podršku Bosancima. Riječi podrške stižu iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a svoj poziv Bosancima uputila je ovog vikenda i Bosanka Amra Šabić-El-Rayess, profesorica na univerzitetu Columbia u New Yorku.

Kako saznajemo, iz Platforma će danas pozvati i evropske parlamentarce da im se pridruže na protestima 10. januara.

Cilj organizatora je upravo da okupe što više Bosanaca i Hercegovaca, ali i drugih građana evropskih zemalja u Brisel kao što su oni iz Belgije, Nizozemske, Francuske, Njemačke, Danske, Švedske, Švicarske, Velike Britanije, Luksemburga i Austrije, ali i ostalih zemalja.

Podsjetimo, za proteste je, ne slučajno, izabran prvi radni dan nakon praznika u 2022. godini, a istovremeno i dan nakon obilježavanja protuustavnog, unilateralnog osnivanja tzv. “srpske republike BiH” 1992. godine.

Da nam se ne ponovi…

Hamdija Draganović, čelnik Upravnog odbora Platforma BiH kazao je za Radiosarajevo.ba da je ovo “građanski puč”, te da navedeni skupovi nemaju nikakvog drugog predznaka.

“U cijeloj ovoj gužvi i prateći sve ove događaje zadnjih mjeseci u Bosni i Hercegovini, javio se strah da bi nam se moglo slično desiti, kao ne tako davne 1992. Zveckanje oružjem, ucjenjivanje, direktni i otvoreni napadi na Bosnu i Hercegovinu i ustavni poredak su nedopustivi i svaki građanin ima pravo, ali i obavezu da se pobuni protiv toga i da digne svoj glas. To nas je ponukalo da se pokušamo organizovati, i to bez političkih partija, te je pokrenuta je inicijativa za proteste u Briselu”, priča Draganović.

Dodaje da su u početku sa skepsom i dozom opreznosti počeli kontaktirati naše ljude diljem svijeta.

“Osjetili smo da ima volje i želje da se nešto pokrene. Bili smo u početku sretni da imamo podršku iz par evropskih zemalja, i to nas je ohrabrilo da idemo dalje. Nakon što smo 10. decembra odlučili da i simbolično otpočnemo akciju, desio se veliki “bum”! Sa svih strana svijeta stižu pozitivne reakcije i podrška. Prijatno iznenađenje za nas, ali i obaveza da nastavimo. Ovo je snažan vjetar u leđa, što nam daje samo veću snagu i volju da idemo dalje. Tog 10. januara bit će održani protestni skupovi, ali to ne znači da ćemo s tim i stati. Idemo mi dalje sa lobiranjem, razgovorima. A u slučaju da bude potrebno – i sa tužbama protiv odgovornih”, rekao je Draganović za Radiosarajevo.ba.

Jedan od potpisnika poziva za organiziranje protesta u Briselu je i Satko Mujagić, bivši prijedorski logoraš koji je preživio Omarsku i Manjaču.

“Naša ideja je od prvog dana bila da inspirišemo i druge da se u svojim sredinama organizuju po Evropi i svijetu, te da istog dana svi iziđemo na ulice, a da glavna manifestacija bude 10. januara u Briselu ispred Evropskog parlamenta i ostalih institucija Evropske unije. Ideja je krenula od strane Suada Pašalića, čovjeka koji je preživio genocid u Srebrenici. Tokom prvog razgovora smo usaglasili datum i koga pozvati u inicijativni odbor. Uključila se i Platforma BIH iz Nizozemske, poslali smo zahtjev opštini u Briselu za okupljanje 10. januara i trenutno radimo na uspostavljanju kontakta s ljudima u drugim zemljama, uključujući Ameriku, ali i zemlje Balkana, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Hrvatsku”, govori Mujagić.

Čerečenje države nedopustivo

Posebno je zahvalio prof. Amri Šabić-El-Rayess koja je podržala inicijativu javnim istupima, dok su sa profesorom Emirom Ramićem smo u dogovoru oko dalje koordinacije protesta u Americi i Evropi.

“Spremamo i pismo koje će ispred svih učesnika protesta biti upućeno na adrese najvažnijih svjetskih lidera, a 10. januara biti proslijeđeno i medijima. Svjesni smo da kao obični građani ne možemo praviti čuda, ali masovno javno okupljanje će pokazati da je ljudima stalo do Bosne kao države i da je ponovno osnivanje vojske koja je odgovorna za genocid i dalje čerečenje države nedopustivo”, poručio je Mujagić.

Kako je dodao, zakoni na nivou entiteta koji se kose sa Ustavom i zakonima na nivou države su ništavni, i to zna svaki iole upućen građanin, a kamo li pravnik.

“I umjesto da se bave stvarnim problemima građana, jer ljudi odlaze, vrh SNSD-a se ponaša kao SDS 1991. godine. Ljudima nije do rata, i to je mnogima jasno, ali se namjerno kreira anarhija i klasični državni udar. Očekujemo i reakciju Tužilaštva BiH na odluke SNSD od 10. decembra jer u drugim zemljama sa ovakve aktivnosti se ide na sud”, zaključio je Mujagić.

Organizatori birselskih protesta pozivaju sve zainteresirane naše ljude da im se jave na e-mail brisel10012022@gmail.com, radi koordinacije protesta 10. januara 2022. godine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.