Mještani Kozarca između neispunjenih predizbornih obećanja i nade u bolje sutra

Na prijevremenim izborima za gradonačelnika Prijedora svoj glas za budućnost ovog grada dat će i stanovnici Kozarca koji su jutros glasali u Osnovnoj školi “Kozarac”, a neki od njih za Klix.ba govorili su o životu, neispunjenim predizbornim obećanjima i očekivanjima.

Dok političari predizborne skupove koriste kako bi plasirali priče o multietničnosti i ravnopravnosti svakog stanovnika jednog grada ili općine, situacija na terenu nakon izbora biva drugačija. To su najbolje osjetili mještani Kozarca, povratnici, koji godinama biraju gradonačelnika Prijedora, daju svoj glas, a zauzvrat ne dobiju ništa.

Ipak, zahvalni su na mirnom životu sa komšijama u Prijedoru, mada im nedostaje više ulaganja u infrastrukturu i više razumijevanja vlasti za njihove potrebe.

Mještani Kozarca su nam kazali da su im u proteklom periodu ukinuli jednu od dvije banke te da će i ta preostala navodno biti zatvorena zbog čega penzioneri svoje penzije, ali i drugi građani plaće i druge prihode moraju podizati u Prijedoru.

“Nemamo ni kino sale ni ništa kako je SNSD na vlasti. Sada sam glasao, zna se za koga…”, kazao nam je jedan od Kozarčana.

Drugi je kazao da ih niko ne dira, ali da je razočaran što se ne ulaže u infrastrukturu te da od novih lica očekuje promjene.

“Hitna kola koja su nam bila u Kozarcu su ukinuli i sada moramo zvati Omarsku, a veći smo od Omarske. Mnogo je stvari koje bi trebalo popraviti, znam da se ne može odjednom, ali Kozarac se zaobilazi. Nadam se i vjerujem da može biti bolje”, kazao je naš sagovornik.

Stariji Kozarčanin smatra da može biti bolje nakon izbora te da mu je najbitnije da nije gladan. Njegov sugrađanin smatra da se stvari trebaju mijenjati, ali da vlast ne čini ništa.

“Ništa nije ispunjeno što su obećali. U Kozarcu je dobro živjeti, ovdje sam rođen, bio sam vani, ali sam se opet vratio i ovdje sam već 12 godina. Sva ta obećanja… Znate kakav je život povratnika ovdje, meni je dobro imam penziju vani i ovdje nešto penzije, ali omladini nije dobro. Narod odlazi vani zbog sve situacije”, zaključio je jedan od stanovnika Kozarca.

Na području Prijedora danas se održavaju vanredni izbori za gradonačelnika, a u utrci je 14 kandidata.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.