Kvrguša ili ćevapi?

TasteAtlas, stranica koja predstavlja vodič kroz tradicionalnu hranu zemalja širom svijeta, objavila je listu najbolje ocijenjenih bosanskih jela.

Na vrhu liste su se našli japrak, kvrguša i sač (ocjena 4,7). Najgore ocijenjeni su popara, kalja i buranija, dok ćevapi, koji osim u Sarajevu, i u mnogim drugim gradovima BiH važe za specijalitet grada, imaju ocjenu 4,4 i tako su svrstani u odlična, ali ne najbolja jela.

Kada je riječ o poslasticama tufahija sa ocjenom 4,1 prednjači u odnosu na Hurmašice (3,8) i Kadaif (3,7).

Iako porijeklo vuče iz turske kuhinje, tradicionalni hercegovački japrak autentično je jelo koje se pravi tako što se fil od mljevenog mesa umota u blanširane listove raštike (lokalne sorte lisnatog kupusa).

Fil se obično priprema od mljevenog junećeg ili telećeg mesa koje se kombinuje s rižom, soli i paprom. Punjeni listovi se lagano kuhaju satima. Drugi načini kuhanja umjesto listova kupusa koriste listove vinove loze, doda se paradajz ili začini mentom. Jelo se poslužuje uz pečeni krompir ili pavlaku, navodi TasteAtlas.

Kvrguša je tradicionalni bosanski specijalitet koji se pravi od tijesta i komada piletine. Jelo se uglavnom povezuje s Krajinom, ali se često priprema i u drugim mjestima. Pravi se od brašna, jaja i mlijeka. Zatim se dodaju sirovi ili isprženi komadi piletine, koji se stavljaju na vrh. Peče se dok meso ne bude spremno i dok tijesto ne dobije hrskavu koricu.

Bez obzira na to koje jelo preferirali, činjenica je da je bosanska kuhinja izuzetno ukusna, što i turisti koji se rado vraćaju u našu zemlju uvijek ističu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.