Bori Milojici potvrđena jedinstvena kazna zatvora od 20 godina za zločine u Prijedoru

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je žalbu Odbrane te potvrdilo jedinstvenu kaznu zatvora Bori Milojici, koji je, po presudama ovog i Okružnog suda u Banjoj Luci, osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. na području Prijedora, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Milojicin branilac Ranko Dakić rekao je za BIRN BiH da je jedinstvena kazna zatvora ostala 20 godina.

Odbrana Milojice je na ročištu održanom 18. augusta uložila žalbu na odluku o ujedinjenju zatvorskih kazni, s prijedlogom da se kazna preinači i izrekne u kraćem vremenskom trajanju.

Branilac Ranko Dakić je na tom ročištu kazao da prvostepeni sud nije ocijenio niti jednu olakšavajuću okolnost prilikom objedinjenja kazne, te dodao da je Milojici izrečena najstrožija i najduža moguća jedinstvena kazna, te da je u zadnjih 16-17 godina njegov branjenik ili u postupku suđenja ili u zatvoru.

“U obrazloženju odluke se navodi da su cijenjene sve otežavajuće i olakšavajuće okolnosti. Međutim, da su cijenjene olakšavajuće okolnosti, ne bi bila izrečena jedinstvena kazna od 20 godina”, rekao je Dakić pred Sudom, te naveo da je Milojica i lošeg zdravstvenog stanja.

Milojicu je Apelaciono vijeće Suda BiH u oktobru prošle godine osudilo na 16 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Prijedora, odnosno što je tokom jula 1992., u svojstvu pripadnika 6. ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u napadu na civile i ubistvima u mjestu Hambarine, u sklopu širokog i sistematičnog napada.

Skupa s Milojicom, u ovom predmetu se sudilo Želislavu Riviću, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za zločin u Prijedoru.

Ranijom presudom Okružnog suda u Banjoj Luci iz decembra 2006., Milojica je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva civila ispred kuće u Ljubiji koje je sredinom augusta 1992. počinio u svojstvu pripadnika interventnog voda 6. ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade VRS-a.

Boro Milojica je ranije, zajedno sa svojim braniocem, uputio zahtjev da mu se ujedine ove dvije zatvorske kazne, što je Sud BiH odlukom u junu 2021. i učinio, te mu izrekao jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora, a na tu odluku je Odbrana izjavila žalbu sa zahtjevom za nižom kaznom.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.