Šta je Bakir Izetbegović radio u Kozarcu? Kakav je pristup Javnog RTV servisa RS procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini

Izetbegović je danas u Kozarcu kod Prijedora rekao, između ostalog, da u BiH „nije bilo nesretnog sukoba, već agresija, genocid i etničko čišćenje“.

Ovako se završava  tekst SRNA-e, objavljen u utorak 20. 7. 2021. godine na portalu Radio Televizije Republike Srpske  pod naslovom „Kojić: Izetbegović i SDA da osude zločine nad Srbima“.

U tom tekstu možemo pročitati reakciju Milorada Kojića, direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, na izjave Bakira Izetbegovića. Onda su uslijedile i izjave Snježane Novaković Bursać, Lazara Prodanovića, Dušanke Majkić, Nenada Stevandića, Mihajla Parađina i Gorana Šehovca.

Na prvi pogled, ovo je još jedan verbalni sukob srpskih i bošnjačkih političara oko karaktera rata u Bosni i Hercegovini, definicije genocida i etničkog čišćenja.

Ali to nije važno, važno je nešto drugo.

Ako pratite samo RTRS, nikada ne biste saznali šta je razlog dolaska Bakira Izetbegovića u Kozarac i zbog čega je to rekao baš tada.

Elem, tog utorka je obavljena kolektivna dženaza 12 Bošnjaka, u Memorijalnom centru Kamičani, ubijenih u proteklom ratu. Dženazi je prisustvovao, pored ostalih, i Bakir Izetbegović.

Ali taj događaj se za Radio Televiziju Republike Srpske nije ni desio, jer bi odatle proizašao pregršt veoma komplikovanih pitanja za svakog istinoljubivog Srbina.

·     Ko je pobio te bošnjačke civile?

·     Zbog čega su ubijeni?

·     Zašto se sahranjuju 25 godina nakon rata?

·     Ko je za to kriv?

Po ko zna koji put, Radio Televizija Republike Srpske ne želi da sekira „srpski svet“ pričom o stradanjima bošnjačkih i hrvatskih civila, koji su 90-ih ubijeni od vojske i policije Republike Srpske, i onda potpuno ignoriše njihove sahrane i komemoracije, dok istovremeno optužuje bošnjačke političare da ne žele pomirenje i suživot.

Morate priznati da Javni RTV servis Republike Srpske ima čudan pristup procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Na kraju krajeva, sahrana ovih 12 ljudi  mogla bi da otvori i pitanje gdje se nalaze tijela 588 ubijenih prijedorskih Bošnjaka i Hrvata za kojima se još uvijek traga.

Jer nije srpski ćutati, a pogotovo skrivati masovne grobnice.

 

(analiziraj.ba)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.