OVE GODINE BIT ĆE UKOPANO 12 ŽRTAVA: U danu ubijeno više od 800 Bošnjaka i Hrvata iz doline Sane

Članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula – Dana sjećanja na žrtve ratnog zločina u Prijedoru 1992. godine danas su na su konferenciji za novinare u Bihaću prezentirali sve aktivnosti i organizacijske detalje za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru “Kamičani”.

Kolektivna dženaza bit će klanjana u utorak, 20. jula, s početkom u 12 sati. Ove godine će biti ukopano 12 žrtava, te još jednom evocirano sjećanje na zločin kada je samo u jednom danu ubijeno više od 800 Bošnjaka i Hrvata iz doline Sane.

“Bihaćko muftijstvo je u proteklom periodu radilo na pripremi i organizaciji kolektivne dženaze i svih drugih aktivnosti, tako da možemo potvrditi da će sve muftije i članovi Rijaseta Islamske zajednice u BiH prisustvovati dženazi. Na ovaj ćemo se način sjetiti i odati poštovanje svim žrtvama u Prijedoru i dolini Sane. Također ćemo svi zajedno na Bajram iz Memorijalnog centra “Kamičani” poslati poruku sjećanja i poštovanja svih žrtava, ali i još jednom apelovati na nadležne državne institucije da se maksimalno angažuju u procesu traženja nestalih osoba, kako bi i one mogle biti dostojanstveno ukopane”, kazao je muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić.

Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe potvrdio je kako je u ljetnim mjesecima 1992. godine u Prijedoru ubijeno više od 3. 000 Bošnjaka i Hrvata.

“Nažalost, još tragamo za više od 500 žrtava, koje nismo ekshumirali i omogućili njihov ukop. Ove godine ukopavamo šest žrtava sa lokaliteta masovne grobnice Korićanske stijene, dvije sa lokaliteta grobnice Jablanica – Prosara u općini Bosanska Gradiška, jedna je žrtva sa lokaliteta Hrastove glavice, jedna iz Tomašice i ostale sa lokaliteta Kozarca. Ove godine ukopavamo oca i sina, Himzu i Fikreta Marošlića, koji su imali 52, odnosno 21 godinu kada su ubijeni”, kazao je Begić.

Ovogodišnja kolona sa posmrtnim ostacima neće ići direktno od Sanskog Mosta prema Memorijalnom centru “Kamičani”, nego će prethodno proći kroz Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu i Bosanski Novi. Tako će građani svih tih gradova imati priliku odati poštovanje svim žrtvama ratnog zločina u Prijedoru.

Najavljeno je i održavanje Prvog biciklističkog maratona “Bihać – Prijedor”, a biciklisti iz Unsko-sanskog kantona i njihovi gosti prema Prijedoru će krenuti sa Gradskog trga u Bihaću, u ponedjeljak, 19. jula – tačno u podne.

S obzirom na to da ovaj za Bošnjake Krajine izuzetno značajan datum, ove godine dolazi na dan Kurban-bajrama, Organizacioni odbor za obilježavanje 20. jula Dana sjećanja na bošnjačke žrtve u Prijedoru je pozvao medije i javnost da se suzdrže od slavlja i da svoje aktivnosti usklade s ovim danom.

Kada je u pitanju inicijativa da se od strane Federacije BiH i Unsko-sanskog kantona ovaj datum sjećanja na prijedorske žrtve i službeno proglasi danom žalosti, muftija Kudić ističe da se ove godine odustalo od inicijative iz razloga što ovaj datum pada na dan kada muslimani u BiH obilježavaju Kurban-bajram.

“Ove godine smo iz tih razloga odustali i nismo uputili inicijativu, ali vjerujem da će ova inicijativa ostati u narednim godinama i vjerujem da će, s obzirom da u proteklih 20 godina nije bilo ovakvih incijativa, ona biti i usvojena idućih godina”, istakao je muftija Kudić.

(Fena)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.