Milunić i ostali: Optuženi negirao da je zapalio civile u kući

Na suđenju za zločin počinjen u prijedorskom selu Zecovi, optuženi Boško Grujičić je u svojstvu svjedoka kazao da nije zapalio kuću Safeta Hopovca zajedno sa civilima unutra, te da je dječaka Zijada Bačića samo uputio prema obližnjoj kući i da ne zna šta se sa njim dešavalo kasnije.

Grujičić je kazao da je iz rodne kuće zbog bezbjednosnih razloga i incidenta na Hambarinama, zajedno sa majkom otišao kod ujaka u mjesto Mrđe.

On je rekao da je krenuo na straže nekoliko dana nakon što je u drugoj polovini juna 1992. godine došao kod ujaka te da je čuo da su navodno negdje u Kurevu locirane “Zelene beretke” i da predstavljaju prijetnju selu zbog čega su i postavljene straže.

Objasnio je da je straža bila “non-stop”, a da je on dolazio povremeno, te da je sve vrijeme bio u civilu i nije dužio naoružanje, dok su drugi na stražama imali oružje.

Kako je naveo, 23. jula 1992. godine bio je na straži, i taj dan je došao Z-14 i “komandant Duško Milunić” – “skupio nas i rekao da treba neka akcija da se izvede”.

Grujičić je kazao da je bilo 25 do 30 ljudi i krenuli su prema Svetinji gdje su sreli nekoliko ljudi.

Kako je ispričao, začula se pucnjava i oni su krenuli dalje, prema “platou” gdje su se zadržali oko dva sata.

“Duško je rekao da tu čekamo, jednostavno dao naređenje”, kazao je Grujičić, dodavši da im je poslije naređeno da se spuste niz klanac preko Brdara, do poljskog puta, nakon čega su stigli do kuće Vejsila Dženanovića, a onda je on krenuo kući kod ujaka.

Kazao je da ga je bilo strah i da su se u blizini čule pucnjave te da je kod ujaka ostao nekoliko dana.

Advokatica Slavica Bajić je upitala da li je imao susret sa Zijadom Bačićem, na šta je svjedok rekao da jeste. Objasnio je da se zajedno sa dva vojnika uputio prema rodnoj kući jer je čuo da se vide paljevine, te je želio provjeriti da li njegova kuća gori.

Objasnio je da se pojavio dječak kojem je kazao da se ne boji i upitao ga šta radi tu, na šta je dječak rekao da nema nikoga, “svi su pobijeni”. Dječak mu je kazao da ide kod Stojana Stupara, “jer nema gdje drugo”, na šta mu je Grujičić rekao da ne ide kod njega već kod žene čija se kuća nalazila u blizini. Grujičić je kazao da ne zna šta se dalje dešavalo s dječakom.

Na upit tužitelja Izeta Odobašića, da li je razlog što je dječaka poslao u obližnju kuću, da bi se kasnije vratio “po njega da ga likvidira”, Grujičić je kazao da to što priča nije istina.

“Ja sam čovjek seljak, nisam specijalac”, rekao je Grujičić.

Tužitelj je upitao da li je 23. jula bio pred kućom i u kući Fehime Bačić, na šta je Grujičić kazao da to nije tačno, te da nije njene sinove proveo do škole. Na upit da li je zapalio kuću Safeta Hopovca zajedno sa civilima unutra, Grujičić je rekao “ne daj Bože”, te da apsolutno nije bio tu.

Za učešće u ubistvima najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjenim u julu 1992. u Zecovima, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Zoran Jokić, vještak geodetske struke, na ovom ročištu kazao je da je njegov zadatak bio prikaz lokacije sela Zecovi, sela Čarakovo, te putne komunikacije, ali i karakterističnih tački kao što su škola i džamija.

Jokić je izjavio da je u više navrata obilazio selo Zecove, kako poslije rata, tako i prije.

“Selo Zecovi se nalazi u južnom, jugoistočnom dijelu grada Prijedora”, rekao je vještak.

Jokić je na kartama pokazao gdje se nalazi kuća Fehime Bačić, Safeta Hopovca, kao i geografsku poziciju šume Kurevo.

Na upit tužitelja, vještak je pokazao i lokaciju kuće Miloša Golubovića.

Tužitelj je kazao da je u ovom vještačenju propušteno nekoliko vrlo značajnih tačaka iz optužnice.

Nastavak suđenja je zakazan za 27. august.

 

(detektor)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.