Kolektivna dženaza u Kozarcu prvog dana Kurban-bajrama

Pripreme za kolektivnu dženazu u Kozarcu  privode se kraju, a broj osoba kojima će biti klanjanja dženaza još uvijek zvanično nije poznata jer se čeka saglasnost porodica.

U razgovoru za Klix.ba u ime Koordinacionog odbora kolektivne dženaze govorio je Nazif Horozović koji je kazao da će dženaza biti klanjana 20. jula, prvog dana Kurban-bajrama te da se čekaju potvrde porodica za deset osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni i identifikovani i kojima može biti klanjana dženaza.

“Institut za nestale osobe i druge organizacije su završile čitav posao, imali smo spremno 15 osoba za klanjanje dženaze, ali porodice ne mogu doći zbog pandemije te nisu dale saglasnost za ukop. Trenutno imamo deset identifikovanih osoba za dženazu, ali nepotvrđenih, tako da ćemo 15. jula sigurno znati za koliko osoba ćemo klanjati dženazu, odnosno, koliko porodica će dati saglasnost za ukop ove godine”, kazao je Horozović.

Ove godine planirana je i tužna povorka, ali postoji inicijativa za izmijenjenu trase kretanja, tako da će na narednoj od sjednica Koordinacionog odbora biti usaglašena i nova ruta tužne povorke.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić je kazala da se radi na završnim aktivnostima, odnosno, identifikaciji žrtava kojima će se klanjati kolektivna dženaza ove godine u Kozarcu.

“Postupak obdukcije i sklapanja skeletnih ostataka koji su do sada pronađeni i identifikovani putem DNK metode su u toku i tokom naredne semice ćemo pozvati porodice da potvrde identitet dobiven DNK analizom, da potpišu zapisnike o obdukciji i daju saglasnost za ukop. Nadamo se da će značajan broj porodica uspjeti doći iz zemalja u kojima trenutno žive i s toga je teško sada govoriti o broju žrtava kojima će se klanjati dženaza, jer nam je neophodna saglasnost porodica. Međutim, neke porodice svakodnevno obilaze posmrtne ostatke svojih najmilijih u Identifikacionom centru Šejkovača tako da mi očekujemo ove godine bi moglo biti ukopano 10 žrtava”, kazala je Fazlić.

U Identifikacionom centru Šejkovača se nalaze i posmrtni ostaci dvije žrtve koje su identifikovane od porodica, ali nemaju saglasnost za njihov ukop.

“Razlog tome jeste činjenica da njihova porodica živi u Australiji te da im zbog pandemije koronavirusa i otežanih uslova putovanja nije moguće doći na samu dženazu”, dodala je Fazlić.

Tabuti s posmrtnim ostacima identifikovanih 19. jula će biti dovezena u Memorijalni centar u Kozarcu, a 20. jula će biti organizovano klanjanje Bajram namaza u Čaršijskoj džamiji u Prijedoru dok će dženaza biti klanjana u 13 sati.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.