Preminuo Marinko Praštalo, optužen za strijeljanje zarobljenika u rudniku Ljubija

Državni sud je obustavio krivični postupak protiv Marinka Praštala, kojem se sudilo za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Prijedora, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Praštalo je prvobitno bio optužen sa još 10 osoba, ali je njegov predmet najprije izdvojen u odnosu Slobodana Taranjca i ostale, da bi potom krivični postupak u odnosu na njega obustavljen nakon njegove smrti.

Taranjcu, Milodragu Glušcu, Ranku Babiću, Ranku Došenoviću, Radetu Zekanoviću, Zdravku Paniću, Trivi i Milanu Vukiću, Slobodanu Kneževiću i Miloradu Obradoviću nastavlja se suđenje po optužnici koja ih tereti da su u julu 1992. sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu protiv bošnjačkog i hrvatskog stanovništva Prijedora, najprije zarobljavanjem 110 civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava.

Taranjac je optužen kao predsjednik Kriznog štaba Ljubija i čelnik civilne vlasti, Glušac u svojstvu zamjenika komandanta Šestog ljubijskog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Babić kao operativac, a Došenović kao pomoćnik komandanta za bezbjednost, a ostali kao pripadnici “Miskoglavske čete”, te vojne i civilne policije.

Praštalo je, prema optužnici, bio prisutan na sastanku u Domu u Miskoj Glavi, na kojem je dogovoreno da civili budu prebačeni na fudbalski stadion Ljubija, nakon čega je izdvojeno 15 maloljetnika i odvedeno u logor “Trnopolje”, a oko 80 ostalih civila na lokalitet Rudnika “Ljubija”, takozvane Kipe, gdje su strijeljani.

Praštalo je bio optužen da je učestvovao u strijeljanju tih zarobljenika, od kojih su trojica uspjela preživjeti.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.