20. JULA ĆE BITI ODRŽANA KOLEKTIVNA ŠEHIDSKA DŽENAZA U PRIJEDORU

U Bihaću je danas, 10. juna 2021. godine, pod predsjedavanjem muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića održana druga redovna sjednica Organizacionog odbora za organizaciju šehidske dženaze za žrtve Prijedora 2021. godine. Na sjednici je potvrđen definitivan datum održavanja dženaze, te predstavljeno sve što je do sada urađeno na pripremi obilježavanja 20. jula, dana sjećanje na žrtve Prijedora.
“Mi smo danas imali drugu redovnu sjednicu Organizacionog odbora gdje smo razgovarali o dosadašnjim pripremama koje smo napravili za program povodom 20 jula u Prijedoru. Ovim putem posebno želim potvrditi da će dženaza za žrtve Prijedora biti 20. jula 2021. Godine na platou memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu kao i prošle godine. U skladu sa protokolom kojeg je donijelo Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH, svoje prisustvo je potvrdio i resiu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović. Bez obzira što je to prvi dan Kurban-bajrama, smatramo da naša obaveza prema šehidima treba biti stalna i da naše dove i emocije tog dana žrtve, tj. kurbana, trebaju biti usmjerene prema žrtvama u Prijedoru i njihovim porodicama i kulturi sjećanja koju njegujemo.” – naglasio je muftija Kudić.
Član organizacionog odobra i glavni imam Medžlisa IZ Kozarac hafiz mr. Amir-ef. Mahić je istakao kako sve pripreme teku željenom dinamikom i da očekuje da će i ove godine program biti kvalitetno realiziran, a da će organizacioni odbor uložiti dodatni napor da se na dostojanstven način oda počast žrtvama genocida u Prijedoru.
“Drago mi je da smo postigli potpunu saglasnost da ćemo 20. jula 2021. godine, na prvi dan Kurba-bajrama klanjati dženazu šehidima i sjetiti se onih koji su prije njih ukopani. Naša najveća žrtva u tom danu je dug kojeg imamo prema našim šehidima. Razgovarali smo o brojnim tehničkim pitanjima gdje smo predstavili brojne izvještaje pododbora koje rade na pripremi ovog vrlo važnog događaja. Želja nam je da kroz aktivnosti koje planiramo alarmiramo širu javnost na kulturu sjećanja na sve ono što se 1992. godine dešavalo u Prijedoru.” – istakao je hafiz Mahić.
Dr. Mujo Begić, član Organizacionog odbora i šef područnog ureda Bihać Instituta za nestale osobe BiH, je predstavio sadašnje stanje kada je u pitanju identifikacija žrtava, kao i druge detalje u ovogodišnjoj organizaciji šehidske dženaze.
“Intenzivno radimo na završnim aktivnostima za identifikaciju žrtava i nadamo se da će njihove porodice ove godine naći djelimični smiraj.
Očekujemo da će značajan broj porodica uspjeti doći iz zemalja u kojima trenutno žive i s toga ne možemo govoriti o broju žrtava kojima će se klanjati dženaza, jer nam je neophodna saglasnost porodica. Ono što je ohrabrujuće jeste da do sada sve ide željenom dinamikom. Sa druge strane, danas smo potvrdili organizaciju biciklističkog maratona Bihać – Prijedor 19. jula u organizaciji kluba ekstremnih sportova Limit iz Bihaća i pripremu tematske izložbe o zločinu na Korićanskim stijenama koja će biti postavljena u danima obilježavanja 20. jula u atriju memorijalnog centra Kamičani.” – izjavio je dr. Begić.
U narednom periodu će biti javnosti predstavljene dodatne informacije o aktivnostima i smjernicama za obilježavanje još jednog važnog dana u kulturi sjećanja našeg naroda – ističu iz Organizacionog odbora obilježavanja 20. jula, dana sjećanje na žrtve Prijedora.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.