Započeto snimanje dokumentarnog filma “Sačuvano od zaborava”

Tokom prethodnog vikenda produkcija Baton -Arduba  i  IML TV Zenica započeli su snimanje dokumentarnog filma: „Sačuvano od zaborava“.

Prvi kadrovi ovog dokumentarnog filma snimani su u općinama Prijedor i  Cazin na lokalitetima Kozarca, Kevljana, Kamičana, Bešića i Kozaračkog Kamena, tj. mjestima  masovnih grobnica  i stradanja.

Režiju i scenarij potpisuje historičar dr.sc. Amir Ismić, dok je snimatelj i montažer zenički dokumentarista Bilal Isaković. Asistent snimanja je koordinator produkcije Baton- Arduba Zahir Sivac.

Potrebno je istači da ovaj  dokumentarni film opisuje istinita svjedočanstva Bošnjaka Prijedora odnosno naselja Kozarac koji su  bili  svjedokom stradanja, masovnih ubistava i krvoprolića u konc logorima Omarska, Mahnjača, Trnopolje i dr.

Ovaj dokumentarac se snima po autentičnim događajima i lokalitetima iz knjige „SAČUVANO OD ZABORAVA“  autora, logoraša i gazije:  Šerifa Velića, koji je u osmoj deceniji života odlučio na  napiše  knjigu vlastitih svjedočanstava na stradanja koja su  zadesila Bošnjake Kozarca devedesetih godina prošlog stoljeća.

Posebno je potrebno istaći da je Šerif Velić kao prijeratni odbornik Skupštine opštine Prijedor bio predmetom posebnih ispitivanja i mučenja u konc logorima Omarska i Manjača ali da je  po izlasku iz logora u svojoj 48. godini života ostavio porodicu u Švedskom gradu  Jönköpingu i došao da se bori u redovima  Armije  RBiH tačnije 17. viteškoj krajiškoj brdskoj brigadi do  samog kraja rata.

 

Obzirom da produkcija Baton- Arduba – IML TV Zenica baštini i čuva  sva  sjećanja na odbranu od agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, prepoznali smo ovu priču kao prioritetnu te  odlučili da  započnemo snimanje a u  skoroj budućnosti organizujemo i promociju ove knjige u  Zenici.

PRESS produkcija Baton- Arduba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.