ZAŠTO MORAMO GLASATI

Jedna od osnova DEMOKRATIJE je GLASANJE tj. birati i biti biran. Zbog svega onoga što se dogodilo na području opštine Prijedor početkom 90-tih godina nama je glasanje ne više samo moralna, patriotska, korisna ili demokratska nego SVETA DUŽNOST. Jedino „oružje“ koje imamo i jedini pokazatelj da POSTOJIMO i da su postojali svi NAŠI nevini koji više nisu sa nama jeste, da se registrujemo i da glasamo. Sve dok se registrujemo i glasamo POSTOJIMO i POSTOJALI SU nama drage osobe. To je jedna od obaveza svih nas o kojoj bi se moglo naširoko pisati ali pored ovoga bitne su i druge činjenice:

1. U svijetu kakvom danas živimo postavlja se pitanje šta će se sve promjeniti i kako će izgledati glasanje za 4 godine i da li će ga u ovoj formi uopšte biti. Sve se mijenja, sami vidimo da će doći do još nekih važnih promjena koje netko strahovito dobro koristi. Ne dozvolimo da izgubimo svoju matičnu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Jeste, da TVOJ glas je čuvar NAŠE Bosne!

2. Moramo napokon biti i politički aktivni. To ne znači da moramo biti u nekoj od partija/stranaka nego da javno postavljamo pitanja i javno tražimo odgovore. Moramo učiniti pritisak na one koje izaberemo i koji budu izabrani da odgovaraju za svoj RAD (ili nerad). Jedini način i jedino na to imamo pravo ako smo glasali. Sve naše kritike, optužbe i nezadovoljstva padaju u vodu ako nismo glasali i postaju samo TRAČ od kojeg nitko koristi nema.

3. Za koga glasati? U današnjem svijetu koji se pred našim očima mijenja svjedoci smo da INTERNET postaje obaveza a ne više samo zabava ili nešto drugo. Oni koji se žele baviti politikom i žele biti birani MORAJU koristiti internet, MORAJU biti aktivni na društvenim mrežama. Ne smijemo više dozvoliti da izaberemo nekoga od koga naredne četiti godine ništa nećemo niti vidjeti niti čuti, posebno ne putem Interneta, jer ovo je za nas koji nismo u domovini, jedino sredstvo komunikacije.

4. KOZARČANI? Samo je jedan mali procenat onih koji stalno žive na području Kozarca. Ogroman broj Kozarčana živi van BiH. Sigurno je taj broj puno veći nego se i predpostavlja. Kozarčani su poznati po tome da su aktivni bilo gdje da se nalaze u svijetu i time se možemo ponositi. To su pojedinci koji dobrovoljno rade za dobrobit svih nas. Tako i u Kozarcu. Kozarčani nisu ni svjesni koliko su bitni za opštinu Prijedor tj. šta sve mogu promjeniti u ovoj, našoj, opštini.

5. Trenutno su dva aktuelna i krucijalna pitanja za Kozarčane i njihov opstanak: opština Kozarac i autoput BL – Prijedor. Međutim da bi ostvarili svoja prava, aktivisti i pojedinci na kraju MORAJU raditi sa svojim legalno izabranim predstavnicima i organima vlasti kako u Prijedoru tako i u Banjaluci (pustite Sarajevo – oni su u svom gradu i svom kantonu i na kraju država za sebe. Sarajevo možemo samo posmatrati kao glavni grad BiH i ništa više). Dakle, moramo biti puno aktivniji za svoj Kozarac i u saradnji sa svojim lagalno izabranim predstavnicima ma gdje se nalazili u svijetu.

Još imamo SAMO ovu sedmicu za REGISTRACIJU, iskoristimo je. Imajte na umu da je vaš glas: VAŠ, VAŠIH UBIJENIH, VAŠE DOMOVINE, VAŠE LJUDSKOSTI! Budimo odgovorni: registrujmo se i glasajmo a potom tražimo odgovornost izabranih. A ako ne glasamo, možemo se samo poklopiti i pustiti da nam drugi kroje budućnost, a bilo kakvo piskaranje po Facebook-u ili negdje drugo nam sigurno neće pomoći.

Prestanite nasjedati na priče da ćete radi glasanja izgubiti status i pravo u zemlji u kojoj sad živite/boravite. Samo razmislite od koga dolaze ove laži: od onih koji žele da NEglasate i njima prepustite rušenje naše domovine: Bosne i Hercegovine.

Ako Vam treba pomoć, stojim naravno kao i do sada na raspolaganju.

Svako dobro,

Sade Alić.

1 comment

  • Jedini legalni oblik borbe Bosnjackog naroda u takozvanoj RS jeste registracija i izlazak na biralista, bilo direktnim glasanjem ili putem poste. Oruzje vojske u ratu jesu puke,tenkovi,meci i granate, a u miru to su olovke i nasi glasovi. Ko god ne glasa taj je dezerter i to veci dezerter nego u ratu, jer ovdje smo sviravnopravni i svi se borimo sa istim oruzjem. Sad niko ne moze reci da oni imaju avione i tenkove a mi nemamo. Registracija jeste malo komplikovana, pa zbog toga mnogi i ne pokusavaju da se registruju. Trebao bi neko ispred kozarackih politickih stranaka da objasni nacin registracije i da svakom posalje poruku, bilo to da je na fb,sms, email ili neki drugi nacin. Nas jedini spas za opstanak i ostanak na kucnom pragu jeste masovni izlazak na izbor i zaokruzivanje onih u koje imamo naj vise povjerenja. Ne bi se slozijo sa Sadom da je najveca odgovornost na dijaspori. Mislim da je odgovornost podjednaka i na dijaspori i na onima koji imaju stalni boravak u Kozarcu i Prijedoru. Kako moze recimo na svim birackim mjestima u Kozarcu izlaznost od 17-19%, dok je u Lamovitoj 80%. I od ovako malog broja izisli je ogroman broj ne vazeci listica. Jel se zapitaju oni koji bi se trebali pitati zasto je to tako?

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.